Putin susţine că nu are niciun material compromiţător despre Trump. Neagă implicarea în alegerile americane

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat zvonurile potrivit cărora ar deţine materiale compromiţătoare despre omologul său american Donald Trump şi a declarat că Moscova nu a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Într-un interviu acordat duminică emisiunii Sunday Night de la NBC, Vladimir Putin a declarat că rapoartele care susţin că el ar deţine materiale compromiţătoare despre preşedintele american Trump sunt doar o “altă grămadă de prostii. De unde obţinem aceste informaţii?”

El a precizat că nu era necesar ca Moscova să interfereze cu alegerile prezidenţiale americane, după cum au acuzat mai multe agenţii de informaţii din SUA.

“Nu trebuie să facem acest lucru. Preşedinţii vin şi pleacă şi chiar partidele de guvernare se schimbă, dar principala direcţie politică nu se schimbă”, a afirmat el.

“Nu ar avea niciun sens pentru noi să interferăm”, a adăugat Putin.

Totuşi, liderul de la Kremlin a acuzat SUA că interferează cu alegerile din alte state.

“Puneţi degetul oriunde pe harta lumii şi peste tot auziţi plângeri că oficialii americani interferează cu procesele electorale interne”, a afirmat el.

Putin a mai declarat că nu are o “relaţie specială” cu preşedintele american, a cărui echipă este investigată pentru posibile legături cu oficiali ruşi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 şi în timpul perioadei de tranziţie.

“Nu avem niciun fel de relaţie. La un moment dat obişnuia să vină la Moscova. Dar ştiţi, nu m-am întâlnit niciodată cu el. O mulţime de americani vin în vizită la noi”, a adăugat liderul rus.

Fiind întrebat despre rapoartele privind corupţia largă din Rusia şi suprimarea opoziţiei, Putin a răspuns: “De ce consideraţi că aveţi dreptul să ne puneţi acest tip de întrebări? Şi să o faceţi tot timpul? Să ne ţineţi morală şi să ne daţi lecţii despre cum să trăim? Suntem pregătiţi să ascultăm comentarii constructive, cu scopul creării unei relaţii, a unui mediu comun. Dar nu vom accepta deloc ca aceste lucruri să fie folosite ca un instrument de conflict politic”.

De asemenea, Putin a susţinut că a avut un contact foarte limitat cu Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al administraţiei Trump, chiar dacă cei doi au stat alături la o cină în Moscova în 2015.

“Când am sosit la evenimentul pentru compania noastră [media], Russia Today, şi m-am aşezat la masă, lângă mine era un domn care stătea într-o parte”, a declarat Putin. “Mi-am susţinut discursul, am discutat despre alte probleme, apoi m-am ridicat şi am plecat. După aceea mi s-a spus ‘Ştiţi, a fost un domn din America care a fost implicat în unele lucruri. A lucrat în serviciile de securitate'".

“Atât. Nici nu am discutat cu adevărat cu el ... cam atât l-am cunoscut pe domnul Flynn”, a adăugat Putin.

Michael Flynn a fost concediat la o lună după învestirea lui Trump, pe motiv că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în ceea ce priveşte contactele sale cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, în timpul perioadei de tranziţie. Flynn a mai fost acuzat că nu a raportat despre faptul că l-a întâlnit pe Putin sau că a primit bani din surse ruseşti, precum plăţi făcute de Russia Today.

Putin a declarat, de asemenea, că nu are cunoştinţă de existenţa vreunui raport publicat de mai multe organizaţii media americane, în legătură cu o propunere făcută ambasadorului Kisliak de către ginerele şi consilierul cheie al lui Trump, Jared Kushner, privind crearea unui canal secret de comunicare cu Kremlinul.

Ambasadorul rus Serghei Kisliak ar fi declarat superiorilor săi de la Moscova că Jared Kushner a făcut propunerea la o întâlnire, pe 1 sau 2 decembrie 2016, în Trump Tower, în New York City, potrivit unor interceptări ale comunicaţiilor ruseşti publicate de Washington Post, citând oficiali americani anonimi.

“Nu ştiu despre această propunere. Nicio propunere de acest gen nu a ajuns la mine”, a adăugat Putin pentru NBC.

Sursele dezvăluirilor ziarului american sunt anonime şi provin din servicii. Cazul este cu atât mai controversat cu cât în campania electorală, atât Washington Post cât şi The New York Times au luat în mod evident partea candidatului democrat - Hillary Clinton - în cursa electorală americană. Înfrângerea lui Clinton a fost urmată de o campanie de presă împotriva preşedintelui Donald Trump presărată cu "dezvăluiri din surse anonime" unele dintre ele nu numai neconfirmabile, ci de-a dreptul false.

Noile comentarii ale publicaţiei Washington Post, cunoscut pentru strânsele conexiuni cu serviciile de informaţii, în general, şi cu CIA în special, subliniază crevasele adânci săpate între noua administraţie americană şi aşa-numitul Deep State - format din marea majoritate a oamenilor politici americani din ambele partide, servicii, tehnicieni din guvern etc.

După ce a devenit preşedinte, Donald Trump a ajuns pe radarul establishmentului înainte de a începe să-şi exercite mandatul. Războiul dintre cele două părţi s-a mai domolit după ce Trump a dat curs unor acţiuni militare împotriva Siriei, Afganistanului şi Coreei de Nord, părând să se plieze pe linia tradiţională adoptată de complexul militar industrial. Însă recenta concediere a lui James Comey, director al FBI, a stârnit temerile establishmentului non-liberal, reaprinzând conflictul.