Putin trâmbiţează superioritatea morală a Rusiei de Ziua Unităţii Naţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (KAREN MINASYAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin nu s-a alăturat militanţilor ce participau la raliul pro-Kremlin "We Are One" de Ziua Unităţii Naţionale, marţi, în centrul Moscovei, dar mai târziu a ţinut un discurs înfăţişând Rusia ca fiind moral superioară în conflictul în care se află cu Occidentul şi afirmând că ruşii s-au unit în faţa "provocărilor dificile."

Ziua Unităţii comemorează revolta populară împotriva unei invazii poloneze în 1612 şi a fost revigorată sub domnia lui Putin în 2005.

Este posibil că autorităţile să fi susţinut marşul pentru etalarea unităţii cu Putin în faţa sancţiunilor occidentale. Sancţiunile, care vizează apropiaţi ai săi şi companii de stat din sectorul energetic, financiar şi de apărare, au scopul de a slăbi sprijinul pentru politicile sale, însă sondajele arată că ratingurile sale de popularitate se situează încă la peste 80 la sută. Putin a lovit înapoi cu unele dintre cele mai înverşunate atacuri împotriva politicii occidentale, şi în special împotriva Statelor Unite ale Americii, de când a venit la putere în 2000. Acest lucru i-a adus popularitatea în Rusia, deşi cu riscul de a fi izolat de Occident.

Din momentul anexării Crimeei după răsturnarea preşedintelui ucrainean pro-Moscova, Victor Ianukovici, în luna februarie, Putin a sfidat Occidentul prin susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

"Dragi prieteni, în acest an a trebuit să facem faţă unor provocări dificile. Şi, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria noastră, poporul nostru a răspuns prin unitate şi cu o creştere morală şi spirituală", a declarat Putin la o recepţie de gală.

"Dorinţa de dreptate şi de adevăr a fost întotdeauna onorată în Rusia. Şi ameninţările nu ne vor forţa să renunţăm la valorile şi idealurile noastre."

De asemenea, Vladimir Putin a depus flori în Piaţa Roşie, alături de mai mulţi lideri religioşi din diferite credinţe - însă subliniind din nou apropierea sa faţă de Biserica Ortodoxă Rusă.