Putin vizează membrii minorităţii germane din Rusia pentru a-i trimite pe front drept carne de tun

(theins.ru)
Redacţia
21.05.2024

Vladimir Putin caută minorităţi etnice pentru a fi carne de tun, în cel mai recent caz Rusia lansând o campanie de propagandă care vizează vorbitorii de limbă germană pentru armata sa şi pentru forţa mercenară Wagner, potrivit The Telegraph.

În ultimele luni, organizaţiile care pretind că reprezintă interesele etnicilor germani din Rusia au bombardat grupul minoritar cu propagandă de război, cu un accent deosebit pe atragerea tinerilor.

Dezvăluirea este tulburătoare şi potenţial jenantă pentru Berlin, deoarece Rusia foloseşte, de fapt, cultura germană drept armă împotriva Ucrainei.

Germania se confruntă, de asemenea, cu spionajul intern, cu comploturi care implică cetăţeni cu dublă cetăţenie rusă şi germană, inclusiv o conspiraţie recentă în Bavaria pentru a arunca în aer situri militare care furnizează sprijin Ucrainei.

Se estimează că aproximativ 400.000 de ruşi-germani, sau "Russlanddeutsche", trăiesc în Rusia. Aceştia s-au confruntat cu persecuţii în perioada sovietică şi sunt încă marginalizaţi de Kremlin.

The Telegraph a văzut materiale de propagandă emise de Casa regională ruso-germană din Tomsk. Acestea poartă steagurile împletite ale Germaniei şi Rusiei şi îndeamnă etnicii germani să doneze pentru forţele armate şi să participe la concerte gratuite pro-război.

Alte grupuri, cum ar fi Casa Regională ruso-germană din Novosibirsk, au co-organizat summituri pro-invazie. Tinerii ruso-germani s-au confruntat cu apeluri de a se înrola în masă în Grupul paramilitar Wagner, un lider al unei comunităţi ruso-germane ironizându-i cu privire la faptul că trebuie să demonstreze că nu sunt laşi.

"Ruso-germanii din Rusia ar trebui să facă ceva neobişnuit, extraordinar pentru a fi salvaţi şi a supravieţui. M-am oferit [să sfătuiesc] toată populaţia masculină a poporului nostru [să] aplice pentru Grupul Wagner - ca o echipă, în mod organizat", a declarat Victor Dietz pentru Realnoe Vremya, un ziar rusesc, în martie anul trecut.

Referindu-se la Evgheni Prigojin, şeful Wagner care a fost ucis ulterior de Putin într-o luptă pentru putere, el a adăugat: "[Poate că] jumătate dintre bărbaţii noştri se vor dovedi laşi şi vor începe să fugă în străinătate, dar a doua jumătate va continua să se alăture grupului lui Prigojin [...] cu mare entuziasm".

Publicaţia citată a văzut, de asemenea, "foi de luptă" - pliante de propagandă ale armatei ruse - care conţin extrase despre activitatea Casei regionale ruso-germane din Tomsk, inclusiv despre proiectele sale de "educaţie patriotică".

Valentina Hertzen, o poetă de origine etnică germană, a fost dusă la ceremonii comemorative în Rusia, unde a citit din opera sa pentru soldaţii "participanţi la operaţiunea militară specială" - eufemismul lui Putin pentru războiul din Ucraina.

Materialul de propagandă a fost descoperit pentru prima dată de Societatea Germanilor din Zaporojie, un grup de etnici germani care trăiesc în Ucraina şi care a cerut omologilor săi ruşi să facă o campanie împotriva invaziei. Societatea speră că guvernul german va lua măsuri pentru că limba şi cultura sa au fost folosite în propaganda de război.

Într-o scrisoare recentă adresată Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, aceştia au scris: "Ne-am adresat public etnicilor germani din Federaţia Rusă, cerându-le să refuze să participe la războiul împotriva Ucrainei.

Considerăm că acest pas este crucial, având în vedere condiţiile de propagandă informativă zilnică în care trăiesc etnicii germani din Federaţia Rusă. Îi îndemnăm pe reprezentanţii organizaţiilor ruso-germane care trăiesc în Germania să ne urmeze exemplul."

De la invazia Ucrainei, Putin a evitat în mare măsură recrutarea moscoviţilor sau a clasei de mijloc, bazându-se în schimb foarte mult pe grupuri etnice precum buriaţii, din sud-estul Siberiei, care reprezintă o proporţie semnificativă a victimelor de război ruseşti.

Dar apelul la o minoritate vorbitoare de limbă germană este neobişnuit. Limba şi cultura lor provine dintr-un stat membru al UE şi NATO care a promis miliarde de euro pentru Kiev, precum şi sisteme de apărare aeriană, tancuri şi vehicule de luptă pentru infanterie.

Societatea Germanilor din Zaporojie a subliniat, de asemenea, că etnicii germani din Rusia s-au confruntat cu abuzuri îngrozitoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a declarat că statul "face acum acelaşi lucru" în Ucraina.

Grupul şi-a exprimat îngrijorarea că ruso-germanii care se opun războiului nu au putut cere azil în Germania şi că grupurile care se opun războiului lui Putin au fost forţate să se mute în Georgia şi în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor