Qatarul desfăşoară un exerciţiu militar comun cu Turcia

La două luni după ce mai multe state arabe învecinate au lansat un boicot împotriva Qatarului pentru presupusa susţinere a terorismului, armata ţării a desfăşurat luni un exerciţiu militar comun cu soldaţii turci în Doha.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Publicaţia de stat Al-Sharq a raportat că exerciţiul a avut rolul de a ajuta armata Qatarului să “protejeze dispozitivele vitale economice, strategice şi de infrastructură”.

Ca parte a unui acord semnat în 2014 pentru a susţine Doha, parlamentarii turci au accelerat adoptarea unei legi la începutul lunii iunie pe baza căreia au fost trimişi sute de soldaţi la o bază militară din Qatar, potrivit Reuters.

Arabia Saudită a declarat că, împreună cu Bahrain, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, a suspendat relaţiile cu Doha “pentru protejarea securităţii naţionale de pericolele terorismului şi extremismului”.

Preşedintele american Donald Trump a făcut acuzaţii similare împotriva Qatarului, declarând reporterilor la Casa Albă la începutul lunii iunie: “Trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am decis... că a sosit momentul să cerem Qatarului să pună capăt finanţării sale [a terorismului]”.

Ţările arabe cer ca Doha să închidă reţeaua de televiziune Al Jazeera, să rupă legăturile cu Iranul şi să închidă o bază turcă aflată pe teritoriul său – cereri pe care Qatarul a refuzat până acum să le respecte, menţinând în acest fel un embargou aplicat de ţările vecine împotriva sa.

Qatarul este susţinător al Frăţiei Musulmane, un grup cu o vechime de 100 de ani, văzut ca organizaţie extremistă de alte ţări, iar partidul turc de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP) are la rândul său rădăcini fundamentaliste – astfel că cele două ţări au reuşit să îşi consolideze legăturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe