Quiet Treehouse, casa în care nu există nici un zgomot

Pădure de stejari
Pădure de stejari (Epoch Times România)

Casa unde locuieşte tăcerea: un paradis creat cu elemente naturale pentru a descoperi farmecul tăcerii.

Trăim într-o lume în care totul face zgomot. Avioane, autoturisme, autobuze, trenuri, sonerii, televizoare, difuzoare, sirene: cine locuieşte în oraş ştie acest lucru dar o ştiu şi cei din afara oraşului, numai că acum suntem atât de obişnuiţi cu aceste zgomote de fundal că nici măcar nu le mai luăm în seamă. Cu toate acestea, dacă am putea apăsa pe tasta de volum de la o telecomandă universală, am re-descoperi valoarea de nepreţuit a tăcerii, făcută din linişte profundă şi relaxantă. Şi poate am putea "porni" numai sunetele plăcute: o muzică plăcută, cântecul păsărilor, foşnetul frunzelor. Un vis!

Din colaborarea mai multor ştiinţe a luat naştere o casă care a făcut din izolarea acustică valoarea sa de bază, însoţită de un design fantastic (în sensul de fantezie) şi care va juca un rol onorabil - va deveni o sală de spital pentru copii.

Se numeşte The Quiet Treehouse (poate fi vizionată aici) şi s-a născut dintr-un proiect Blue Forest sponsorizat de Quiet Mark, ramură non-profit al unei organizaţii care încurajează proiectarea şi tehnologia liberă de zgomote stresante, la Noise Abatement Society şi de către John Lewis, retailer internaţional.

Blue Forest este unul dintre liderii mondiali în construcţiile pe copaci. Casele lor construite în copaci sunt luxoase, imense, cu toate facilităţile şi perfect integrate în cadrul natural în care acestea apar.

Quiet Treehouse reflectă estetica lor mereu originală şi nu are nevoie de un copac pe care să fie clădită, deoarece este realizată să se sprijine singură. Dar avantajul real al acestei construcţii este izolarea fonică, o adevărată bijuterie de arhitectură acustică: întreaga proiectare a casei este realizată pentru a fi izolată de zgomotele exterioare.

Prin intermediul studiilor care intersectează arhitectura şi ingineria de sunet, se obţin rezultate excelente, care sunt, de obicei, aplicate la teatre, restaurante, săli de concert şi studiouri de înregistrare. Soluţiile tehnice folosite ca zgomotul să nu se transmită între exterior şi interior se schimbă în funcţie de locaţie şi de nevoi.

În cazul casei Quiet Treehouse a fost folosit un produs numit Acoustiblok. Este un material izolant de origine organică şi reciclabil (80%), aplicat pe pereţi, pardoseli şi acoperiş. Alt strat izolator este realizat din rockwool, o lână derivată şi materiale reciclate, care prevede, de asemenea, proprietăţi termice excelente. Ferestrele sunt din Pilkington Optiphon, un geam extrem de izolant din punct de vedere acustic, cu PVB între cele două straturi.

Din punctul de vedere al interioarelor, panourile Kvadrat Soft Cell care acoperă pereţii sunt realizate dintr-un material patentat, cu o capacitate foarte mare de a absorbi sunetul. Finisajul pereţilor şi podelelor sunt realizate dintr-un amestec de materiale naturale.

Rezultatul este o casă de înaltă performanţă din punct de vedere al izolării acustice (vizitatorii de la Ideal Home Show au confirmat) şi estetic este interesantă. Mai mult decât atât - este folosită pentru o cauză bună.