Quim Torra face presiuni asupra Spaniei pentru a recunoaşte independenţa Cataloniei

Quim Torra a cerut cetăţenilor să mărşăluiască pentru obţinerea independenţei în cadrul viitoarelor celebrări regionale. El a precizat că guvernul său este deschis la dialog, însă “nu vor renunţa niciodată la dreptul la autodeterminare”.
Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei
Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei (Alex Caparros/Getty Images)

Într-un discurs susţinut marţi în Barcelona, noul preşedinte catalan Quim Torra şi-a amplificat sprijinul pentru eforturile continue de obţinere a independenţei Cataloniei. Discursul a fost susţinut înaintea Zilei Naţionale a Cataloniei, cunoscută sub numele de La Diada, care este sărbătorită în 11 septembrie.

“La Diada, este în joc succesul nostru”, a afirmat Torra, cerând catalanilor “să umple străzile” pentru a susţine secesiunea, sperând astfel să obţină suport suplimentar pentru această cauză. Noile eforturi ale lui Torra pentru independenţă au loc la cinci luni după ce acesta a devenit lider al regiunii autonome şi la aproape un an după referendumul pentru independenţă din 1 octombrie 2017, pe care Madridul l-a considerat a fi ilegal, potrivit Deutsche Welle.

Catalonia, care acoperă aproximativ o cincime din economia Spaniei şi unde se află cel de-al doilea oraş mare al ţării, se află la o “intersecţie”, a afirmat Torra, adăugând că el susţine discuţiile cu Madridul şi se opune violenţelor, dar va accepta doar “libertatea”, făcând referire la secesiunea regiunii.

“Întotdeauna îi vom asculta pe toţi, dar nu vom renunţa niciodată la dreptul nostru de autodeterminare. Nu am făcut niciun pas înapoi”, a insistat liderul catalan.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a adoptat o poziţie mai puţin combativă în privinţa problemei catalane decât predecesorul său conservator Mariano Rajoy, pe care l-a înlocuit în luna iunie.

Sanchez s-a întâlnit cu Torra în Madrid în luna iulie şi, de atunci, a căutat să refacă relaţia dintre cele două tabere. Astfel, premierul spaniol i-a mutat pe deţinuţii separatişti catalani mai aproape de casă, a suspendat controalele financiare asupra regiunii şi a oferit organizarea unui nou referendum pentru mărirea autonomiei catalane.

Dar secesioniştii nu au cedat în ceea ce priveşte cererea lor de autodeterminare potrivit propriilor condiţii, iar discursul lui Torra este un semnal către Madrid că lupta lor nu a încetat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe