R.Moldova: 161 cazuri noi de infecţie cu virusul Wuhan ridică bilanţul la 752; 12 decese. Cadre medicale 215 sau 30% din total

.
. (pixabay.com)

Pe parcursul ultimelor 24 de ore în Republica Moldova au fost înregistrate oficial 161 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, după ce au fost prelevate 681 de probe. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, potrivit căruia 11 cazuri sunt de import, iar 150 cu transmitere locală. Astfel, numărul total al persoanelor confirmate pozitiv în mod oficial la virusul Wuhan s-a ridicat sâmbătă, 4 aprilie la 752 de cazuri.

„Numai astăzi, la Soroca au fost depistate 42 de cazuri, iar la Ştefan Vodă 30. Sunt foarte multe cazuri în aceste două centre raionale. Per total, în raioanele Ştefan Vodă şi Soroca avem 226 de cazuri, ceea ce constituie o treime din toate cazurile din Republica Moldova. Este important ca în Soroca şi Ştefan Vodă să fie respectat regimul de carantină”, a declarat Chicu după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul comunist.

Amintim că oraşele Ştefan Vodă şi Soroca, precum şi satul Carahasani din raionul Ştefan Vodă au intrat în carantină din cauza numărului îngrijorător de mare al îmbolnăvirilor în urma infectării cu virusul comunist. În raionul Ştefan Vodă cazurile de infecţie cu virusul Wuhan au fost anunţate după ce mai mulţi oameni de acolo au mers în excursie la mănăstirea Poceaev din Ucraina.

Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco, în urma acestei excursii, organizată de compania de transport care aparţine deputatului PSRM Alexandru Jolnaci, a început infectarea masivă a locuitorilor, inclusiv a preşedintelui raionului şi a unei bune părţi din cadrele medicale.

Din păcate, a punctat premierul moldovean, în Ştefan Vodă şi în Soroca avem şi lucrători medicali, „21 la Ştefan Vodă şi 25 la Soroca doar azi. În total avem astăzi 215 reprezentanţi ai personalului medical, din care 55 % sunt din Ştefan Vodă şi Soroca”.

Totodată, Chicu a anunţat şi 3 decese, fiind vorba de o persoană de 27 de ani din Tiraspol, o doamnă din Chişinău de 65 de ani, şi alta tot din Chişinău, în vârstă de 57 de ani. Totalul persoanelor decedate din cauza virusului Wuhan pe ambele maluri ale Nistrului ajunge în acest moment la 12.

La Spitalul Clinic Republican sunt conectaţi la aparatele de ventilare mecanică 6 persoane, şi la Institutul de Urgenţe 2 persoane, a mai menţionat Ion Chicu.

În acest context, Litvinenco a ţinut să specifice că „30% din totalul celor confirmaţi sunt medici. Este de departe cea mai înaltă rată din lume. În acelaşi timp, se cumpără covoare şi maşini pentru administraţie, se construiesc havuze, se confecţionează medalii şi se repară memoriale. Cât se poate? Acestea sunt priorităţile? Poate vă opriţi şi începeţi să acţionaţi adecvat? Cu siguranţă că nu este prea mult timp pentru ʻa vă juca cu foculʼ. Dacă o ţineţi tot aşa, chiar şi să vreţi apoi să intraţi în normalitate, va fi prea târziu. Acum ori niciodată!”.