R.Moldova: Aproape 12 milioane de dolari delapidaţi în urma importului energiei electrice. A fost iniţiată urmărirea penală

(Getty Images)

La începutul anului 2008, SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, în comun cu responsabili din cadrul unor instituţii ale statului, precum şi persoane din afara ţării, au delapidat bugetul de stat cu circa 12 milioane dolari SUA.

Anunţul a fost făcut de către Procuratura Generală a Republicii Moldova, care a iniţiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import al energiei electrice în Moldova, cu prejudicierea statului în proporţii deosebit de mari.

„În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA 'Energocom', întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înţelegere prealabilă şi de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, precum şi alte persoane, inclusiv din afara ţării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit materialelor deţinute de oamenii legii, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a preţului de achiziţie a energiei electrice şi însuşirii diferenţei de preţ.