R. Moldova aşteaptă decizia CEDO privind şcolile de limba română din Transnistria

Epoch Times România
19.10.2012

În Republica Moldova este aşteptat vineri verdictul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) asupra celor trei şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Un grup de părinţi, profesori şi elevi ai acestor instituţii de învăţământ, susţinuţi de un ONG din Chişinău au denunţat, în anul 2004, presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin şi la predarea limbii române.

În vara anului 2004, Sovietul Suprem de la Tiraspol a hotărât să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor transnistrene. Atunci, forţele de ordine ale regimului din stânga Nistrului au deconectat instituţiile de învăţământ de la electricitate, apă şi alte servicii. Situaţia a fost mult mai gravă la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, unde miliţienii transnistreni au spart uşile şi geamurile, au confiscat mobila, materialele didactice şi arhiva şcolii.

Părinţii au fost ameninţaţi că ar putea rămâne fără locuri de muncă dacă nu-şi trimit copiii la şcoli cu predare în limba rusă. La începutul anului şcolar 2004-2005, copiilor şi profesorilor le-a fost interzis accesul în instituţiile de învăţământ. Copiii orfani de la Şcoala-internat din Tighina au spart sigiliile şi au intrat cu forţa în clădirea instituţiei. După câteva luni de negocieri, administraţia de la Tiraspol a cedat sub presiunea organizaţiilor internaţionale, precum OSCE şi Consiliul Europei, iar şcolile au fost redeschise.

Cei 170 de reclamanţi cer Guvernului de la Chişinău şi celui al Federaţiei Ruse despăgubiri de aproape două milioane de euro.
Directorul Liceului „Lucian Blaga”, din Tiraspol, Ion Iovcev, este convins că şcolilor româneşti din Transnistria li se va face dreptate şi că, sub presiunea deciziei de vineri, autorităţile statului separatist vor înceta persecuţiile la adresa instituţiilor de învăţământ românesc din Transnistria. „Sperăm la o victorie a limbii române, la consfinţirea dreptului nostru de a studia istoria şi literature românilor”, adirmă Iovcev.

În urmă cu câteva luni, un elev al liceului Lucian Blaga a fost pus nejustificat sub acuzaţiile de spionaj şi terrorism, iar acum procesul lui este în plină desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor