R. Moldova: UE solicita Executivului sa majoreze accizele la tigari

La intalnirea dintre premierul Vlad Filat si comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Algirdas Semeta, aflat intr-o vizita de lucru in Moldova, s-a discutat despre scumpirea tigarilor. Astfel, Uniunea Europeana sugereaza autoritatilor de la Chisinau sa scumpeasca tigarile nu pentru ca s-ar gandi la sanatatea moldovenilor, ci pentru a descuraja contrabanda.

"Accizele la produsele din tutun reprezinta un instrument ce va contracara aceste fraude. Din partea Uniunii Europene, noi vedem acest lucru ca o modalitate de consolidare a colaborarii noastre", a declarat Algirdas Semeta, Comisar UE pentru impozitare si uniune vamala.

Comisarul european solicita Guvernului sa majoreze accizele la tigari, astfel incat pretul tigarilor sa atinga nivelul european. In aceste conditii, nimeni nu va mai avea interesul sa introduca pe piata comunitara tigari de contrabanda. Premierul Filat s-a aratat convins ca accizele vor creste, doar ca se gandeste si la faptul ca fumatorii vor avea de suferit.

"De aici reiese o alta problema, ce tine de capacitatea de cumparare. De aceea, in procesul de negocieri noi incercam sa echilibram actiunile noastre pentru realizarea obiectivelor, inclusiv prin prisma politicii de taxare", a mentionat premierul Vlad Filat.

Potrivit Publika.TV, acum trei ani, Vlad Filat, cand era deputat in Parlament, a fost citat de Procuratura Anticoruptie fiind banuit de contrabanda cu tigari. Din lipsa de probe, dosarul a fost clasat. Chiar si asa, in luna iunie a acestui an, Filat a fost numit de catre prim-vicepresedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, "rege al contrabandei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe