R. Moldova va efectua în premieră operaţii de transplant de măduvă osoasă

(photos.com)

În Republica Moldova vor fi efectuate pentru prima dată operaţii de transplant de măduvă osoasă. Aceasta a devenit posibil odată cu inaugurarea Blocului Hematologie renovat al Institutului Oncologic. Evenimentul a avut loc astăzi la Chişinău.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, academicianul Ion Corcimaru a precizat că în prezent circa 50 de pacienţi necesită transplant de măduvă osoasă.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi a menţionat că lucrările de reparaţie a blocului au durat opt luni, iar în acest scop au fost cheltuiţi peste 9,5 mln de lei. Banii au fost alocaţi de Ministerul Sănătăţii, Institutul Oncologic şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Potrivit lui Usatîi, numărul bolnavilor care suferă de cancer al sîngelui este în creştere. Anual aproximativ 4200 de pacienţi se tratează în acest bloc, dintre care 420 de copii afectaţi de hemoblastoze. O cură de tratament în spital pentru aceşti copii durează în medie trei-cinci luni.

Ministrul Sănătăţii a precizat că săptămîna viitoare la Spitalul de Urgenţă vor fi inaugurate noi departamente, în care vor fi trataţi pacienţi cu infarct miocardic sau accidente cerebrale vasculare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe