Raed Arafat: Dacă situaţia se agravează, zonele cu număr de cazuri mult mai mare decât în altele ar putea fi izolate

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, duminică seara, la Digi24, că este foarte posibil ca autorităţile să impună noi restricţii în cazul în care numărul cazurilor de Covid-19 va creşte în continuare. Arafat a precizat însă că restricţiile cu pricina vor viza anumite zone, şi nu vor fi la nivel naţional.

Întrebat dacă ar fi posibil ca autorităţile să restricţioneze din nou deplasarea între localităţi, Raed Arafat a răspuns:

„Ştiţi care este treaba? Nu ştiu dacă mai e posibil să spuneţi Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislaţia nu permite acest lucru. Nu mai avem”.

Şeful DSU a precizat totuşi că unele limitări ar putea fi impuse, existând chiar riscul ca anumite zone să ajungă să fie izolate din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19, dar nu a specificat însă dacă vacanţele la munte sau la mare ar putea sta sub semnul întrebării.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricţii. Restricţii se pot pune. Poate nu naţional. Şi trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează şi s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricţii zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil. […] Acum, să vin să mă pronunţ pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenţie, pentru că dacă situaţia se agravează şi unele zone, în care creşterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate. […] Este posibil să se impună anumite restricţii în anumite zone”, a precizat Arafat.

Oficialul a precizat totodată că, deşi în acest moment autorităţile nu au în discuţie asemenea restricţii, nu este exclus ca ele să fie luate în calcul “dacă vedem că o situaţie continuă să explodeze în anumite judeţe”.

Raed Arafat a menţionat faptul că în prezent „avem un număr foarte mare de cazuri continuu” în cinci „puncte fierbinţi”: Bucureşti, Argeş, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi.

„Dacă continuă această creştere, dacă continuă situaţia aşa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat şi în cadrul Grupului tehnico-ştiinţific, şi la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a avertizat secretarul de stat în MAI.