Raed Arafat: Pandemia nu s-a terminat, încercăm să evităm valul 3 / Ce spune despre un eventual lockdown

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat marţi, la Antena 3, faptul că deşi situaţia cazurilor de Covid-19 este una bună, pandemia nu s-a terminat, iar autorităţile se pregătesc pentru valul 3, în special încercând să îl evite.

"În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul", a declarat Arafat, citat de Mediafax.

Totodată, şeful DSU a adăugat că „există unele cifre care sugerează creşteri”, dar situaţia încă poate fi ţinută sub control la acest moment.

În ceea ce priveşte eventualitatea unui nou lockdown în situaţia în care ar apărea cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 cu tulpini noi, Arafat declară că, în prezent, exclude acest lucru.

"Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate creşte numărul lor dacă ajungem la o situaţie de creştere semnificativă în unele zone", a afirmat medicul.