Raeţchi: Taxa de mediu este o glumă proastă făcută pe seama bucureştenilor

Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Intenţia Gabriela Firea de a introduce o taxă de mediu pentru rezolvarea traficului în Bucureşti a stârnit critici acide din partea deputatului PNL, Ovidiu Raeţchi. Potrivit liberalului, Primarul General nu va folosi taxa de mediu pentru rezolvarea problemei traficului, aşa cum nici guvernarea Ponta nu a folosit acciza de 7 eurocenţi la combustibil pentru construcţia de autostrăzi

“Cu excepţia unor declaraţii contradictorii şi a unor promisiuni nefinalizate, Gabriela Firea nu a făcut nimic pentru a gestiona problema traficului din Capitală. Nu are nicio strategie, niciun plan de măsuri, doar eşecuri pe bandă rulantă: experimentul benzii unice a fost un dezastru care a blocat întreaga Capitală, transportul public nu a fost modernizat, pistele de biciclete sunt practic inexistente. În acest context, introducerea unei taxe de mediu - care, de altfel, a fost eliminată chiar de către PSD, în urmă cu puţină vreme – este o glumă proastă făcută pe seama bucureştenilor. Victor Ponta spunea, pe vremea când era premier, că acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi va fi folosită pentru construcţia de autostrăzi. În cele din urmă, câţi kilometri de autostradă au fost construiţi din fondurile colectate? Zero. Avem vreo garanţie că banii colectaţi din taxa de mediu pe care Gabriela Firea vrea să o introducă vor fi folosiţi pentru rezolvarea problemei traficului? Sau că aceştia nu vor fi folosiţi, dimpotrivă, pentru alimentarea celor 22 de firme de casă ale Primăriei Generale? Sau pentru spectacole, circ şi iepuri spânzuraţi prin oraş înainte de Paşte?”, scrie Raeţchi în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Mai mult, potrivit lui Raeţchi, avem de a face cu o stratagemă a Gabrielei Firea care, după ce bucureştenii vor răspunde “NU” la consultarea populară privind introducerea taxei de mediu, îi va face responsabili tot pe cetăţeni pentru faptul că ea nu este în stare să gestioneze traficul:

“Consultarea populară” pe care Gabriela Firea vrea să o iniţieze pentru introducerea unei taxe de mediu este cea mai nouă invenţie de imagine prin care primarul general vrea să se spele pe mâini de orice responsabilitate privind traficul din ce în ce mai insuportabil din Bucureşti. Bucureştenii nu vor fi de acord cu introducerea acesteia. În iunie 2020, va putea spune relaxată că a dorit să rezolve problema traficului, dar că bucureştenii nu au lăsat-o, pentru că au refuzat introducerea taxei de mediu. Gabriela Firea nu este în stare nici măcar să identifice corect motivele blocajului din Capitală, cauzat de lipsa de infrastructură. Această problemă ar trebui rezolvată de un primar responsabil şi decent, nu să arunce fonfleuri de presă. De altfel, introducerea de noi taxe şi impozite este singura politică aplicată de guvernarea PSD de la alegerile din 2016, probabil că doamna Firea simţea că a rămas în urmă. Utilizarea sondajelor de opinie pentru a guverna şi administra este un semn de laşitate şi de pasare a responsabilităţii către cetăţeni. Mesajul bucureştenilor pentru Primarul General este: „pasaje, nu sondaje”. Sigur, dacă este capabilă să le construiască”, concluzionează deputatul.