Rafila, despre închiderea ţării pentru 14 zile: Aş mai aştepta un pic, dar nu foarte mult

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, joi seară, la postul B1 TV, că este de părere că închiderea României, aşa numitul lockdown, ar putea ajuta la stabilizarea situaţiei epidemiologice, deşi există riscul efectelor secundare asupra economiei naţionale. În acelaşi timp, Rafila consideră că încă nu ar trebui impusă o astfel de măsură, dar nici nu ar trebui amânată prea mult timp.

“Este o solicitare pe care o înţeleg dintr-un anumit punct de vedere, e o îngrijorare profesională şi eu sunt foarte îngrijorat pentru că avem această creştere a numărului de cazuri şi ecoul care apare după o săptămână sau două de la o creştere a numărului de cazuri, respectiv creşterea numărului de la ATI şi decesele. Probabil că dânşii văd că singura posibilitate de a stopa această creştere a cazurilor internate în terapie intensivă o oprire a activităţilor, dar este o decizie greu de luat din punct de vedere politic, este o decizie politică”, a afirmat Rafila, în legătură cu faptul că unii specialişti cer un lockdown de 14 zile pentru a uşura presiunea enormă sub care se află secţiile de Terapie Intensivă (ATI) şi, implicit, sistemul sanitar.

Întrebat dacă, în cazul în care ar deţine funcţia de ministrul al Sănătăţii, i-ar recomanda premierului Ludovic Orban să propună lockdown-ul în contextul actual al numărului zilnic ridicat de noi infecţii şi decese Covid, Rafila a precizat că ar mai aştepta un pic, “dar nu foarte mult”.

“Aş vedea dacă măsurile care au fost luate de curând, inclusiv închiderea şcolilor au vreun efect, măcar de stabilizare a creşterii. Dar nu mai avem foarte mult timp de aşteptat şi va trebui să fie luată o decizie. Eu aş fi luat alte măsuri puţin mai devreme, astfel încât să nu ajungem în această situaţie”, a continuat medicul.

Totodată, Rafila a susţinut că eficienţa lockdown-ului s-a văzut în primăvară atât în România cât şi în statele care s-au confruntat cu probleme foarte serioase. În plus, medicul a afirmat că autorităţile ezită să acţioneze decisiv când e vorba de măsuri nepopulare şi că acest lucru ar putea duce la situaţia în care trebuie luate măsuri mult mai dure.

“Italia, Spania, chiar şi Franţa au reuşit să controleze evoluţia catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere. Avem şi exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact acelaşi lucru. (...) Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare, afectează viaţa socială, economia. Atunci, întotdeauna eziţi când iei o anumită măsură. Însă s-a observat ceva în timpul acestei pandemii: cu cât întârzii luarea unei măsuri, eşti forţat să iei o măsură mai dură şi aplicarea ei va fi de durată mai lungă. Atunci, măcar atât să învăţăm când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, să învăţăm să luăm măsuri moderate din timp. Altfel lucrurile se răzbună şi intrăm într-o situaţie în care medicii propun soluţii drastice care afectează foarte serios viaţa socială şi economică”.

Reamintim că, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în timpul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni, că pe moment nu este cazul reactivării lockdown-ului şi că închiderea României nu ar fi o soluţie.

“În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluţii. În definitiv este nevoie oricât de îngrijoraţi am fi, şi eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. (...) Trebuie să avem grijă să creştem numărul de locuri de la ATI. A închide ţara nu este o soluţie. o închidem pentru 2 săptămâni şi apoi ce facem: Trebuie să găsim un just echilibru”, a susţinut şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură