Raluca Turcan: ”Ordonanţa privind doctoratul lui Ponta este nedemocratică şi neconstituţională” (video)

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)
Se încarcă player-ul...

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat în cadrul dezbaterii ”Integritate în sistemul de educaţie şi O.U.G. nr. 94/2014 privind retragerea la cerere a titlurilor academice”, organizată astăzi de ISP, că nu cunoaşte vreun caz în care un premier să contrasemneze un act care i se aplică doar lui. În opinia deputatului PDL de Sibiu, prin această ordonanţă premierul Victor Ponta a destabilizat sistemul de învăţământ.

Turcan a subliniat că ordonanţele de urgenţă au devenit instrumente de satisfacere a unor interese private şi de partid ale unor persoane. Ea l-a acuzat pe premier că a preferat să amputeze instituţii precum Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), să-i folosească pe miniştrii Educaţiei, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu şi Remus Pricopie pentru a-şi albi plagiatul şi să ştirbească reputaţia sistemului universitar românesc în loc să recunoască că a plagiat, deşi trei comisii s-au pronunţat în acest sens. ”Doamna Andronescu a decis prin OUG 92/2012 ca rectorii să nu mai poată anula o diplomă plagiată decât prin contestare în instanţă. Apoi, rând pe rând, toţi miniştrii şi-au pus semnătura pe câte o ordonanţa sau un Ordin de ministru care să-l salveze pe Victor Ponta”, a mai spus vicepreşedintele PNL.

Pe de altă parte, Raluca Turcan a argumentat că ordonanţa de urgenţă privind retragerea titlurilor academice este din start neconstituţională deoarece premierul este singurul ei beneficiar. Mai mult, ea nu întruneşte condiţia urgenţei, ”singura urgenţă a guvernului Ponta fiind spălarea ruşinii”, şi încalcă separaţia puterilor în stat deoarece ”guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie printr-o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului”.

De asemenea, ordonanţa încalcă autonomia universitară, deoarece titlul este acordat şi retras doar de universităţi, iar Ministerul Educaţiei Naţionale nu face decât să-l recunoască administrativ. ”Acordarea titlurilor ştiinţifice este un drept inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice şi nu al Ministerului. În cazul în care un titlu îţi este acordat de Universitate, acesta nu poate fi retras de Minister”, a precizat Turcan.

Deputatul PDL a anunţat că formaţiunea va sesiza Avocatul Poporului pentru ca acesta să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională. ”Legea nu trebuie să acopere eventualele fraude, ci să reglementeze în spiritul statului de drept. Plagiatul înseamnă rabat de la calitate. România nu-şi permite luxul de a tolera furtul prin lege”, a concluzionat Raluca Turcan.

La rândul său, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, a arătat că integritatea implică un ataşament faţă de anumite valori, şi ”degeaba faci coduri de etică şi regulamente, dacă angajamentul faţă de setul de valori, în primul rând legat de cinste şi corectitudine, nu funcţionează”. El a arătat că Universitatea Bucureşti încearcă să instituie o cultură a prevenţiei în legătură cu frauda sau malpraxisul, plagiatul, dar sistemul de educaţie este vulnerabil la jocul politic.

Popescu s-a referit şi la responsabilitatea coordonatorilor de doctorat, atenţionând că ”dacă corpul academic nu-şi respectă propriile valori, se ajunge la derapaje grave”. În opinia sa, renunţarea la titlurile universitare pentru a scăpa de acuzaţia de plagiat este un precedent periculos.

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a subliniat că retragerea unui titlu academic aşa cum spune ordonanţa dată de Ponta pentru sine însuşi are un regim diferit de cel al renunţării la acesta. Retragerea este o măsură administrativă, care vine ca o sancţiune ca urmare a înfăptuirii unei fraude, pe când renunţarea este un act voluntar. El a dezvăluit că nici juriştii de la Ministerul Educaţiei n-au fost de acord cu textul ordonanţei.

Pe de altă parte, Iancu a argumentat că ordonanţa este profund neconstituţională deoarece ”legile trebuie să aibă un caracter general, dar acesta este un act legislativ cu caracter privat, ceea ce în sistemul nostru juridic nu există”. Fostul Avocat al Poporului a mai observat că urgenţa trebuie motivată, iar această motivaţie nu se regăseşte nicăieri în expunerea de motive.

Şi directorul Reprezentanţei Fondului Hanns Seidel în România, Daniel Seiberling, a arătat că şi în Germania au existat cazuri de doctorate plagiate, iar Ministrul Apărării Theodor zu Guttenberg şi Ministrul Educaţiei, Annette Schavan, şi-au dat demisia. ”Într-un context similar nimănui nu i-ar fi trecut prin cap să modifice legea printr-o astfel de ordonanţă, a mai spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne