Raport: 43.000 de ruşi amendaţi pentru deţinerea de dublă cetăţenie



Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Aproximativ 43.000 de cetăţeni ruşi au fost pedepsiţi pentru nedeclararea celui de-al doilea paşaport sau permis de reşedinţă după ce, în urmă cu două luni, a expirat termenul limită pentru declararea dublei cetăţenii, au susţinut vineri sursele media.

Cei care au fost descoperiţi încălcând legea au fost amendaţi cu 500 până la 1.000 de ruble (18 dolari), fără a se deschide până acum vreun caz penal, a raportat cotidianul Kommersant, citând o sursă parlamentară anonimă.

În baza acestei legi, adoptate în iunie, dacă s-ar ajunge la deschiderea unui caz penal vinovaţii ar putea primi amenzi de până la 200.000 de ruble (3.700 USD) şi ar fi obligaţi să execute până la 400 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Agenţiile de stat care monitorizează vânarea celor cu dublă cetăţenie, incluzând Serviciul Federal pentru Imigraţie, încă nu au comentat asupra acestor rapoarte.

Totuşi, Duma de Stat a declarat că până la sfârşitul acestui an regulile ar putea fi relaxate uşor.

De asemenea, conform noii legi, ruşii care au trecut de termenul limită de 9 octombrie nu sunt penalizaţi deoarece locuiesc în străinătate, dar li se cere să se prezinte autorităţilor în maxim 30 de zile după ce intră în Rusia.

Aproximativ 600.000 de ruşi au raportat că au o a doua cetăţenie sau un al doilea permis de reşedinţă în străinătate până la termenul limită din octombrie, conform datelor oficiale.

Dar, conform estimărilor făcute de think tank-ul Migration XXI Century din Moscova, numărul total al ruşilor care deţin paşapoarte multiple şi/sau permise de reşedinţă în străinătate ar fi de până la 10 milioane, a raportat site-ul de ştiri RBC Daily.

Rusia nu interzice în mod explicit deţinerea unui al doilea paşaport dar limitează drepturile persoanelor cu dublă cetăţenie cărora li s-a interzis să servească ca oficiali de stat începând cu 2004.

Experţii în imigraţie au declarat la momentul adoptării legii că aceasta îi va ajuta la vânarea membrilor “coloanei a cincea” a Rusiei, în contextul tensionării relaţiilor Kremlinului cu Vestul. Termenul “coloana a cincea” se referă la agenţi secreţi ai duşmanului precum spioni, terorişti, diversionişti, provocatori sau agenţi de influenţă.