Raport: China extinde ameninţarea recoltării de organe în afara lagărelor de muncă

O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică.
O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică. (Clearwisdom.net)

Forţele de securitate din China au ridicat zeci de practicanţi Falun Gong şi i-au forţat să dea probe de sânge pentru crearea unei "baze de date ADN", potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de site-ul Minghui. Se consideră că poliţia se va folosi de rezultatele testelor pentru a extinde lista potenţialilor donatori ale căror organe vor putea fi recoltate forţat.

Minghui este un centru de informaţii prin care practicanţii Falun Gong raportează persecuţia la care sunt supuşi în China. Într-un articol de pe 19 iulie sunt descrise peste 25 de astfel de incidente, unele implicând peste 10 practicanţi: în provinciile Liaonin, Guizhou, Hebei şi Hunan, precum şi în Beijing. Aceste provincii sunt distanţate geografic una de cealaltă, întinzându-se din nord-estul până în sud-vestul ţării.

Într-un astfel de incident tipic, practicanţii Falun Gong au anunţat că poliţiştii au pătruns în casele lor şi le-au extras sânge împotriva voinţei lor, uneori chiar în mod brutal.

Regimul comunist de la Beijing este notoriu pentru modul deosebit de brutal cu care-i persecută pe aderenţii mişcării spirituale Falun Gong, care, din 1999 alcătuiesc majoritatea populaţiilor închise in lagăre de muncă, alături de creştinii persecutaţi, tibetani, etc. Există zeci sau chiar sute de mii de cazuri de torturi îngrozitoare la care au fost supuşi aderenţii Falun Gong de către autorităţile chineze de-a lungul timpului, astfel că analiştii nu consideră că noua măsură a autorităţilor are de a face cu grija.

Lagărele de muncă transformate în ferme de organe umane

O investigaţie din 2006, efectuată de David Matas, avocat de clasă internaţională, specializat în drepturile omului, şi de David Kilgour, parlamentar canadian, privind recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong a dezvăluit că practicanţii ţinuţi în lagăre de muncă forţată erau selectaţi de autorităţi în funcţie de analize sanguine şi alte teste medicale. Apoi aceştia erau internaţi cu forţa în anumite locaţii, unde aşteptau să fie tăiaţi, iar organele lor vândute pe piaţa internaţională de organe.

După ce au apărut dovezi noi, raportul întocmit de Kilgour şi Matas a fost republicat mai târziu sub formă de carte - Bloody Harvest (Recoltarea sângeroasă, n.trad.) - şi a fost nominalizat la Premiul Nobel de Pace din 2010.

Testele erau tipice pentru determinarea calităţii unei persoane de a dona organe, potrivit Bloody Harvest. Deţinuţii din lagăre ce nu practicau Falun Gong nu au fost selectaţi pentru aceste teste medicale costisitoare.

Kilgour şi Matas au plasat testele în lista de dovezi care susţin concluzia că practicanţii deţinuţi în China sunt folosiţi ca băncii vii de organe.

Într-un interviu telefonic, Matas a admis deschis că nu a mai auzit niciodată de astfel de cazuri în care practicanţii liberi să fie supuşi testelor sanguine cu forţa.

”Se consideră că aceste teste sunt efectuate în vederea recoltării de organe, cu excepţia cazului în care autorităţile au o explicaţie alternativă, pe care, însă, nu au oferit-o”, a declarat Matas.

Ethan Gutmann, autorul cărţii The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem (Măcelul: Genocid, recoltarea de organe şi soluţia secretă a Chinei la problema disidenţilor, n.trad.) ce va apărea în curând pe această temă, a recunoscut că nu a mai auzit până acum de efectuarea testelor pe practicanţii care nu se află în detenţie.

Gutmann a corelat testele de sânge cu decizia adoptată în primăvara acestui an de regimul chinez de a nu înceta folosirea organelor de la prizonierii executaţi. Oficialii chinezi au anunţat anterior că vor stabili un sistem de donare voluntară a organelor, care ar înlocui folosirea organelor prelevate de la prizonieri sau condamnaţi la moarte.

”Sistemul medical chinez şi-a negat, în esenţă, toate afirmaţiile privind reformele în recoltarea de organe anunţate în luna martie, astfel încât momentul pare să fie propice”, a notat Gutman într-un e-mail. ”Dacă informaţiile site-ului Minghui sunt corecte, situaţia din China se deteriorează rapid”.

Matas a presupus faptul că această nouă tactică de colectare a informaţiilor de la practicanţi poate fi legată de închiderea unor lagăre de muncă din China, la sfârşitul anului 2013.

”Sună ca o adaptare la închiderea lagărelor de muncă”, a declarat Matas. ”Aveau nevoie numai de practicanţii din lagărele de muncă pe care să-i păstreze ca pe o bancă de donatori de organe. Dacă autorităţile pot face aşa ceva, atunci nu mai au nevoie să îi ţină pe practicanţi în detenţie”.

”Asta este natura lucrurilor sub comunism”, a adăugat Matas. ”Situaţia se schimbă, dar nu se îmbunătăţeşte. Lucrurile se înrăutăţesc într-un mod diferit”.

Potrivit unui raport al Minghui de pe 17 iulie, ofiţerii secţiei de poliţie din oraşul Weining, aflat în provincia Guizhou, le-au transmis practicanţilor că mostrele lor de sânge vor fi folosite la o "bază de date ADN".

În celelalte rapoarte ale Minghui, practicanţii au anunţat că diferiţi ofiţeri le-au luat probe de ADN din cavitatea bucală cu forţa. Într-unul dintre cazuri, ofiţerii au intrat în casa unui practicant, care era plecat, şi au colectat probe de ADN de pe lucrurile personale ale acestuia.

Gutmann a precizat faptul că testele folosite în China pentru verificarea stării organelor au evoluat de la testele medicale extensive folosite în trecut la probele de ADN. Se pare că testele descrise pe Minghui se aliniază cu precizările experţilor.

Noile teste ”ar putea fi numai o tactică de terorizare psihică”, a declarat Gutmann. ”Practicanţii din China sunt cu siguranţă conştienţi de semnificaţia acestor teste”.

”Chiar dacă analizele în cauză ar fi numai o tactică de terorizare, problema rămâne, iar istoria a arătat că tacticile de terorizare pot deveni realitate”, a declarat Gutmann.

”Sunt reticent să folosesc în momentul de faţă o expresie precum ‘soluţie finală’, dar trebuie să recunosc că tocmai această expresie hidoasă mi-a venit în minte când am citit raportul de pe Minghui”.

”Această ştire este cu adevărat alarmantă”, a declarat Gutmann. ”Departamentul de Stat al SUA trebuie să răspundă la această problemă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe