Raport: China instalează arme pe insulele disputate Spratly

Un think tank american susţine că Beijingul pare să fi instalat sisteme antiaeriene şi antirachete pe mai multe insule din Marea Chinei de Sud. Asia Maritime Transparency Iniţiative susţine că a monitorizat imaginile de satelit începând cu luna iunie.
Reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud.
Reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud. (Getty Images)

Sisteme militare chineze au fost construite pe toate cele şapte insule artificiale pe care China le-a revendicat într-o zonă disputată a Mării Chinei de Sud, a declarat miercuri think tank-ul Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI).

AMTI a declarat că a început să monitorizeze construirea, pe parcursul verii, a unor structuri hexagonale identice pe câteva dintre recifele care alcătuiesc arhipelagul Spratly. Insulele sunt disputate de China şi câţiva dintre vecinii săi din Asia de Sud-Est.

Raportul think tank coincide cu comentariile făcute miercuri de comandantul armatei americane din Pacific, amiralul Harry Harris, care a avertizat că Washingtonul va continua să conteste comportamentul agresiv al Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Imaginile de satelit par să arate că noile structuri sunt similare cu alte fortificaţii de apărare construite pe patru dintre insulele mai mici, a precizat AMTI.

AMTI a susţinut că noile construcţii găzduiesc cel mai probabil tunuri antiaeriene sau alte tipuri de arme pentru protejarea insulelor împotriva rachetelor de croazieră. China a construit deja piste de aterizare cu specific militar pe aceste insule.

AMTI a mai declarat că pe turnurile construite pe una dintre insule au fost plasate camuflaje, adăugând că mărimea structurilor sugerează că acestea ascund sisteme de apărare similare celor de pe recifele mai mici.

Beijingul a insistat în repetate rânduri că nu are nicio intenţie să militarizeze insulele de pe ruta comercială strategică.

Într-un interviu cu Reuters, directorul AMTI, Greg Poling, a susţinut că think tank-ul a investit o perioadă de timp considerabilă pentru a studia structurile construite pe acele recife.

“Suntem încrezători când afirmăm că ele sunt sisteme antiaeriene şi sisteme CIWS. Nu am ştiut că ei [chinezii] aveau sisteme atât de mari şi atât de avansate acolo”, a susţinut Poling.

“Aceasta este militarizare. Chinezii pot susţine că este vorba doar de apărare dar, dacă amplasezi tunuri antiaeriene gigantice şi sisteme CIWS, înseamnă că te pregăteşti pentru un viitor conflict”, a adăugat el.

Beijingul plănuieşte să desfăşoare platforme mobile de rachete sol-aer pe o insulă situată mai la nord în Marea Chinei de Sud, a precizat raportul AMTI, adăugând că noile instalaţii din arhipelagul Spratly vor furniza o rezervă pentru acel sistem.

Washingtonul a acuzat China de militarizarea avanposturilor sale maritime. Marina SUA a declanşat furia Beijingului prin desfăşurarea de patrule aeriene şi maritime în apropiere insulelor artificiale revendicate.

În plus, tot miercuri, amiralul Harry Harris a declarat publicului prezent la un eveniment organizat de un think tank în Australia că SUA nu va accepta controlul chinez asupra regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe