Raport cutremurător despre un "rău fără precedent": Partidul Comunist Chinez ucide prizonerii de conştiinţă pentru organe

Aderenţi Falun Gong pun în scenă o recoltare forţată de organe, aşa cum are loc frecvent în China comunistă, 19 aprilie 2006 în Washington, D.C.
Aderenţi Falun Gong pun în scenă o recoltare forţată de organe, aşa cum are loc frecvent în China comunistă, 19 aprilie 2006 în Washington, D.C. (Jim Watson / AFP / Getty Images)

Un raport special al organizaţiei Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) a readus în centrul atenţiei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului 2022, practica Partidului Comunist Chinez (PCC) de a recolta cu forţa organe de la prizonieri de conştiinţă în viaţă.

"Acest rău fără precedent, uciderea pe scară largă a prizonierilor de conştiinţă vulnerabili, comisă de un regim totalitar, nu este doar o crimă împotriva umanităţii, ci şi o ameninţare la adresa omenirii", se arată în raportul intitulat "Recoltarea forţată de organe de la persoane în viaţă în China".

Raportul de 56 de pagini acoperă o perioadă de două decenii, detaliind investigaţiile privind recoltarea forţată de organe în China, unde adepţii încarceraţi ai practicii spirituale Falun Gong au fost principala sursă de aprovizionare cu organe.

O hotărâre din 2019 a unui tribunal independent pentru China - al cărui prşedinte este Sir Geoffrey Nice, care a condus de asemenea acuzarea în cazul lui Slobodan Miloşevici la Haga pentru atrocităţile comise în fosta Iugoslavie - arată că regimul chinez a ucis prizonieri de conştiinţă, predominant practicanţi Falun Gong deţinuţi, în număr foarte mare, de ani de zile. Această practică de a ucide pentru organe şi a face profit de pe urma lor continuă şi astăzi, susţine tribunalul.

Din 2006, când au apărut primele mărturii despre atrocităţile comise de Partidul Comunist Chinez, multe persoane şi organizaţii s-au dedicat sensibilizării oamenilor în ceea ce priveşte problema recoltării forţate de organe. DAFOH, o organizaţie non-profit fondată de medici, a furnizat comunităţii medicale şi publicului larg informaţii despre recoltarea forţată de organe timp de 16 ani.

Raportul special "este o contribuţie în onoarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului", a declarat Dr. Torsten Trey, directorul executiv al DAFOH, pentru The Epoch Times. "O dată pe an, oamenii atrag atenţia asupra crimelor împotriva umanităţii din trecut şi din prezent. Este o zi pentru a aprecia drepturile omului, dar şi pentru a ne reaminti sensul vieţii umane."

Genocid pe termen lung

Persecuţia pe care PCC o desfăşoară împotriva Falun Gong deja de două decenii este un fel de "genocid la rece", se afirmă în raportul DAFOH.

"În cele mai multe cazuri, genocidul are loc la intensitate mare într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce este descris şi ca un 'genocid fierbinte'. În schimb, un genocid rece se desfăşoară pe o perioadă extinsă de timp, cu încetinitorul, ceea ce îl face mai puţin detectabil şi permite o campanie de distrugere îndelungată.

Falun Gong este o disciplină care combină exerciţiile de mişcari lente (denumite qigong în cultura tradiţională chineză) şi meditaţie cu o filozofie morală bazată pe principiile universale Adevăr, Compasiune şi Toleranţă. Datorită beneficiilor ei atât în planul sănătăţii cât şi în planul îmbunătăţirii morale, practica a cunoscut o popularitate fulminantă în China în anii 1990, ajungând să aibă până la 100 de milioane de adepţi până la sfârşitul deceniului. Percepând acest lucru drept o ameninţare, deşi practica era şi este eminamente apolitică, regimul dictatorial chinez a lansat o persecuţie la nivel naţional în 1999, încercând să elimine acest grup spiritual prin mijloace violente.

Raportul special al DAFOH enumeră trei aspecte ale persecuţiei care corespund profilului unui genocid rece.

În primul rând, persecuţia ţinteşte mai multe paliere: PCC încearcă să distrugă practicanţii Falun Gong din punct de vedere fizic, psihologic, social şi spiritual.

În al doilea rând, tortura şi recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong se desfăşoară în secret, ferite de ochii publicului.

În al treilea rând, persecuţia a fost normalizată în China din cauza campaniilor de dezinformare ale regimului menite să dezumanizeze şi ostracizeze adepţii Falun Gong.

"Un genocid la rece, deşi nu este la fel de uşor de distins, este un genocid", se afirmă în raport.

Prin recoltarea forţată de organe, regimul a găsit o modalitate de a "delega metoda de execuţie de la sala de judecată către sala de operaţie", potrivit DAFOH.

"Recoltarea forţată de organe este o soluţie finală în agenda Chinei de a distruge practica Falun Gong prin uciderea practicanţilor săi", se arată în raport.

Relatările martorilor oculari

Raportul include nouă mărturii ale martorilor. Unul dintre aceştia este o femeie al cărei fost soţ a participat la recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong între 2001 şi 2003. Altul este un medic chinez care a efectuat recoltarea de organe umane după execuţii şi care în cele din urmă a "dezertat".

Ceilalţi martori sunt practicanţi Falun Gong care fie au fost supuşi la tortură şi la examene medicale forţate în timp ce erau încarceraţi, fie că se crede că membri ai familiilor lor au fost ucişi în procesul de recoltare forţată de organe.

Unul dintre martori este Han Yu, un practicant Falun Gong al cărui tată a fost ucis şi despre care se crede că i s-au recoltat organele în timp ce era încarcerat pentru convingerile sale la Beijing în 2004.

La 18 iunie 2004, la mai mult de o lună de la moartea tatălui său, poliţia a permis membrilor apropiaţi ai familiei să vadă rămăşiţele. Nu au fost permise camere de luat vederi, iar locul a fost păzit de poliţie. Han a văzut copci în zona gâtului tatălui ei, cu fire negre foarte groase. Ea a încercat să deschidă nasturii cămăşii, dar a fost oprită de poliţie.

Apoi, unchiul lui Han a rupt cămaşa tatălui ei. Au descoperit că incizia era de la gât până la abdomen. Când au apăsat abdomenul, au descoperit că abdomenul său era umplut cu gheaţă.

Dovezi "copleşitoare"

Raportul DAFOH adresează, de asemenea, o provocare întâlnită frecvent atunci când se prezintă mărturii ale martorilor. Criticii resping frecvent aceste mărturii ca fiind "poveşti" sau cazuri singulare.

Cu toate acestea, o căutare prin cuvinte cheie a unor termeni specifici legaţi de testele medicale pe Minghui.org, un site web care relatează despre persecuţia PCC împotriva Falun Gong, aduce la lumină "sute şi mii de mărturii individuale care vorbesc despre teste de sânge, examene medicale şi pericole că vor fi recoltate organele", se arată în raport. În faţa unui număr atât de mare de mărturii, "nu le mai putem considera 'poveşti', iar mărturiile devin dovezi", adaugă raportul.

"În ciuda numărului mare de dovezi deduse care au fost strânse în aceşti ani, parlamentarii şi jurnaliştii le impun adesea cerinţa de a avea dovezi concrete celor care relatează despre recoltarea forţată de organe în China", potrivit raportului.

"Având în vedere că un regim totalitar precum PCC va utiliza toate mijloacele pentru a muşamaliza această crimă, volumul de informaţii şi dovezi disponibile sunt totuşi copleşitoare."

"Împrumutând vocea noastră practicanţilor Falun Gong"

Raportul DAFOH recunoaşte că "eforturile anterioare ale unor legislatori cu inimă bună de a adopta moţiuni şi rezoluţii" au ajutat la "creşterea gradului de conştientizare", însă nu au obţinut efectul de a opri Guvernul comunist chinez de a efectua recoltarile forţate de organe de la propriii cetăţeni.

De asemenea, raportul medicilor sugerează o altă abordare. Agenda PCC în persecutarea Falun Gong nu este numai de a elimina adepţii mişcării, ci şi de a o reduce la tăcere.

"A da (practicanţilor - n.r.) Falun Gong vocea noastră şi a-i ajuta pe practicanţii Falun Gong să informeze publicul cu privire la practica lor spirituală care susţine adevărul, compasiunea şi toleranţa este cea mai puternică modalitate de a nega scopul PCC de a recolta forţat organe", se mai afirmă în document.