Raport: Incidentele rasiste s-au intensificat în Marea Britanie după Brexit

Primarul londonez Sadiq Khan a cerut poliţiei la începutul acestei săptămâni, după ce britanicii au votat în favoarea Brexitului, „să fie foarte precaută” în privinţa oricărei creşteri a numărului de cazuri de incidente rasiste în Londra.
Primarul Londrei, Sadiq Khan.
Primarul Londrei, Sadiq Khan. (Captură Foto)

Diverse rapoarte, de pe reţelele sociale sau din mass media, au indicat o potenţială creştere a incidentelor de ostilitate faţă de imigranţi în Marea Britanie începând cu vinerea trecută.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut comunităţii să rămână unită pentru a apăra diversitatea capitalei britanice.

„Aşadar, este foarte important să fim atenţi la orice creştere a abuzurilor şi crimelor motivate de ură, comise de cei care ar putea folosi referendumul de săptămâna trecută ca o acoperire pentru a încerca să ne dividă”, a susţinut Khan. „Nu vom tolera deloc nicio încercare pentru a răni şi diviza comunităţile noastre”.

Sute de utilizatori ai reţelelor sociale au distribuit postări care prezentau incidente “xenofobe” în Marea Britanie, după decizia de joia trecută în referendumul privind ieşirea ţării din UE (sau Brexit). În plus, a fost creată pe Facebook pagina “Worrying signs”, care documentează presupuse incidente de acest gen.

Potrivit mass mediei britanice, un graffiti – ce conţinea expresia “F… off” – a fost pictat duminică pe uşile Asociaţiei Sociale şi Culturale Poloneze (POSK) din Hammersmith, vestul Londrei.

„Suntem şocaţi şi profund îngrijoraţi de recentele incidente xenofobe îndreptate împotriva comunităţii poloneze şi a altor rezidenţi britanici care au imigrat [în Marea Britanie]”, au susţinut oficiali ai ambasadei poloneze într-o declaraţie postată la începutul acestei săptămâni.

Poliţia din Hammersmith a anunţat pe contul său de Twitter că măreşte numărul patrulelor în zonă după incidentul de la centrul polonez.

Mai mult, în ziua referendumului pentru Brexit, broşuri cu mesajul: „Părăsiţi Marea Britanie. Nu mai vrem paraziţi polonezi” au fost aparent distribuite în Cambridgeshire, la nord de Londra, a declarat poliţia.

„Orice semnalare a unei crime motivate de ură în ţară va fi investigată în totalitate şi este foarte important ca toată lumea care a primit aceste broşuri sau a suferit abuzuri similare să raporteze [autorităţilor]”, a declarat poliţia din Cambridgeshire cu privire la incidentul de duminică.

Campania pro-Brexit, sau Leave, a fost învinuită pentru că a plasat problema imigraţiei în centrul argumentelor lor pentru ieşirea ţării din UE. Una dintre cele mai proeminente figuri a campaniei Leave, fostul primar al Londrei Boris Johnson, a cerut celor care au votat pentru Brexit să ia măsuri pentru a reduce tensiunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe