Raport ONU: Iranul a început să producă uraniu care poate fi folosit la dezvoltarea bombelor nucleare

Un tehnician iranian se plimba in interiorul Centralei de Prelucrare a Uraniului din Isfahan.
Un tehnician iranian se plimba in interiorul Centralei de Prelucrare a Uraniului din Isfahan. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Oficialii israelieni ameninţă din nou cu bombardamente preventive asupra uzinelor nucleare ale Iranului pe fondul unor noi rapoarte că Republica Islamică îşi intensifică eforturile de fabricare a materialelor necesare pentru producerea de focoase nucleare.

„Într-una dintre cele mai dure declaraţii făcute de un oficial israelian, Tzachi Hanegbi al partidului Likud, care îl sprijină pe premierul Benjamin Netanyahu, a ameninţat că Israelul ar putea ataca programul nuclear al Iranului în cazul în care Statele Unite se vor alătura acordului nuclear, după ce Joe Biden a indicat că intenţionează să facă acest lucru", relatează The Times of Israel.

Un nou raport confidenţial al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice a ONU (AIEA) susţine că Iranul a iniţiat un ultim pas major în procesul necesar fabricării armelor nucleare.

Documentul secret al AIEA a fost obţinut de Wall Street Journal şi face obiectul unui raport scurs miercuri: "Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, într-un raport pentru statele membre vizualizat de The Wall Street Journal, a afirmat că Iranul a declarat agenţiei de monitorizare că a început să fabrice echipamente pe care le va folosi pentru a produce uraniu metalic la un sit din Isfahan în lunile următoare.

Uraniul metalic poate fi folosit pentru a construi miezul unei bombe nucleare.

Fabricarea uraniului metalic este interzisă în temeiul acordului nuclear JCPOA din 2015 la care Biden a promis că va reveni. Iranul, care îşi manifestă intenţia de a continua cu dezvoltarea industriei nucleare, vizează în mod fundamental creşterea presiunii puse pe noua administraţie Biden. Cu toate acestea, încă mai are o săptămână de administraţie Trump, iar asemenea declaraţii pot declanşa un atac imediat al SUA sau al Israelului asupra Republicii Islamice.

Potrivit WSJ, Iranul nu a fabricat până acum uraniu metalic, conform unor declaraţi ale unor oficiali occidentali. AIEA a declarat că Teheran nu i-a dat niciun termen pentru momentul în care va face acest lucru. Totuşi, evoluţia aduce Iranul mai aproape de punctul în care va face trecerea de la operaţiuni nucleare cu o utilizare potenţial civilă, cum ar fi îmbogăţirea combustibilului nuclear pentru reactoarele de electricitate - şi industria de arme nucleare.

În iulie anul trecut, Isfahanul a fost lovit de o explozie misterioasă, iar uzina de la Natanz din apropiere a fost, de asemenea, avariată.

Deşi oficialii iranieni au pus incidentul din Isfahan pe seama unui „transformator uzat” care a explodat, Teheran a arătat cu degetul direct către Israel învinovăţindu-l pentru atentatul de la Natanz.

Având în vedere că noul raport ONU / AIEA a identificat uzina implicată în urmărirea producţiei de uraniu metalic ca fiind Isfahan, este mai mult decât probabil că armata şi serviciile de informaţii israeliene să fie gata să întreprindă un atac sau o operaţiune de sabotaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe