Raport republican din Congres concluzionează că virusul care provoacă COVID provine din Institutul de Virologie Wuhan


Medicul chinez Shi Zhengli înăuntrul laboratorului P4 din Institutul de Virologie Wuhan, 23 februarie  2017

 
Medicul chinez Shi Zhengli înăuntrul laboratorului P4 din Institutul de Virologie Wuhan, 23 februarie  2017   (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au lansat un supliment la raportul lor intitulat Origini ale COVID-19 (pdf), publicat anul trecut, concluzionând că dovezile indică faptul că sursa focarului de virus Wuhan care a cauzat pandemia este o scurgere de la un laborator chinez.

Parlamentarul Michael McCaul (R-Texas), republican din conducerea Comisiei pentru afaceri externe a Camerei, a publicat luni raportul actualizat (pdf), care a fost elaborat de personalul republican al comisiei.

„Pe măsură ce continuăm să investigăm originile pandemiei COVID-19, cred că este timpul să renunţăm complet la ideea că sursa focarului ar fi fost piaţa de animale vii din oraş. Pe măsură ce am avansat cu acest raport, tot mai multe dovezi demonstrează că toate drumurile duc la Institutul de Virologie din Wuhan", a spus McCaul într-o declaraţie, referindu-se la un laborator aflat în centrul controverselor privind originile virusului care cauzează boala COVID-19.

Citiți și ONG-ul american, care finanţa programele de modificare genetică a coronavirusurilor în Wuhan, refuză să publice documentele legate de colaborarea cu chinezii

Suplimentul raportului citează mai multe dovezi în sprijinul concluziei că virusul s-a scurs din laboratorul Wuhan, inclusiv acţiuni ale oficialilor chinezi şi ale oamenilor de ştiinţă de la Institut, care au avut rolul de a „ascunde sau acoperi” tipul de cercetare care se făcea în unitate.

Institutul este cunoscut pentru programele de cercetare asupra coronavirusurilor de liliac, în scopul de a le face transmisibile la om.

De asemenea, raportul citează informaţii noi despre protocoalele necorespunzătoare de securitate la laboratorul Wuhan.

Raportul actualizat a concluzionat că „preponderenţa dovezilor sugerează că SARS-cov-2 a fost eliberat accidental de la un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan cu ceva timp înainte de 12 septembrie 2019” şi „virusul sau secvenţa virală care a fost manipulată genetic a fost probabil colectată într-o peşteră din provincia Yunnan, China, între 2012 şi 2015”.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

Preponderenţa dovezilor sugerează că SARS-cov-2 a fost eliberat accidental de la un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan cu ceva timp înainte de 12 septembrie 2019

În acelaşi timp, raportul actualizat a precizat că cercetătorii din laboratorul Institutului din Wuhan, oficialii Partidului Comunist Chinez şi „potenţial unii cetăţeni americani” „s-au angajat direct în eforturile de a ascunde informaţii legate de originile virusului şi de a suprima dezbaterea publică despre o eventuală scurgere din laborator”.

Oficialii chinezi au respins ideea că virusul provine dintr-un laborator şi au insistat că acesta a sărit în mod natural bariera speciilor, trecând de la animale la oameni.

Un raport din martie al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a concluzionat că virusul are probabil o origine naturală şi că ipoteza scurgerilor de laborator este „extrem de puţin probabilă”, deşi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că sunt necesare mai multe studii, că „toate ipotezele rămân pe masă ”şi că „nu a fost găsită încă sursa virusului”.

OMS a solicitat o anchetă care să cerceteze originea virusului, inclusiv prin studii suplimentare în China, împreună cu audituri ale laboratorului, pe care oficialii chinezi le-au respins recent.

Zeng Yixin, viceministrul Comisiei Naţionale de Sănătate din China, a declarat recent într-o conferinţă de presă că a fost surprins de solicitarea OMS de a trimite din nou o echipă la Wuhan, numind această măsură „ne-ştiinţifică”.

În mai, preşedintele Joe Biden, care a blocat o anchetă a Departamentului de Stat, începută pe vremea administraţiei Trump, care încerca să elucideze originea virusului, a cerut oficialilor de informaţii americani să investigheze originile virusului Wuhan, inclusiv posibilitatea unei scurgeri de laborator şi să raporteze în 90 de zile.