Raportori ONU: Alexei Navalnîi ”în mare pericol”, trebuie să fie trimis în străinătate

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Moscow City Court Press Office\TASS via Getty Images)

Opozantul rus Alexei Navalnîi, care a primit o condamnare politică după întoarcerea în Rusia, la începutul acestui an, aflat în greva foamei de trei săptămâni, este ”în mare pericol” şi trebuie să fie transportat în străinătate, au declarat miercuri patru raportori ONU pentru drepturile omului.

„Cerem urgent autorităţilor ruse să permită ca Navalnîi să aibă acces la medicii săi personali şi să-i permită deplasarea în străinătate pentru un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea lui Navalnîi în timpul detenţiei sale”, scriu ei într-un comunicat. „Credem că viaţa lui Navalnîi este în mare pericol”, afirmă raportorii numiţi de Consiliul ONU pentru drepturile omului. Aceştia nu au făcut declaraţiile în numele organizaţiei globaliste.

Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, iar analizele sale recent obţinute de avocaţi arată că opozantul Kremlinului ar fi în stare gravă. Occidentul cere eliberarea sa şi aflarea adevărului privind otrăvirea lui survenită în august 2020, despre care medici germani au afirmat că ar fi fost produsă cu un agent neurotoxic de grad militar - noviciok. Folosirea acestei substanţe a implicat regimul lui Vladimir Putin şi a generat răcirea considerabilă a relaţiilor Rusiei cu Germania, care a impus sancţiuni pentru refuzul Kremlinului de a deschide o anchetă oficială.

„Suntem profund tulburaţi de faptul că Navalnîi este ţinut în condiţii care echivalează cu tortura, pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante”, subliniază cei patru experţi, care sunt raportori speciali privind libertatea de opinie şi de expresie, privind tortura, execuţiile sumare sau arbitrare şi dreptul la sănătate fizică şi mentală.

„Aparentele încălcări ale clauzelor privind folosirea torturii şi alte rele tratamente, dreptul la un avocat şi, mai ales, dreptul la îngrijiri medicale rapide şi eficiente în timpul detenţiei, nu fac decât să ne sporească îngrijorările deja profunde privind viaţa şi siguranţa lui Navalnîi”, adaugă aceştia.

Numeroşi analişti sunt convinşi că Navalnîi este ţinta unei persecuţii politice şi a unei scheme „deliberate de represalii” din cauza criticilor la adresa guvernului rus, în general, şi a lui Vladimir Putin în special.

Cei patru raportori ONU au precizat că şi-au transmis preocupările către guvernul rus prin intermediul a două scrisori oficiale trimise în august şi decembrie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe