Rareş Bogdan, mesaj pentru Orban: Mai bine să îmi cultiv grânele decât să mă bage în război. Pierde războiul. L-a pierdut şi Dragnea

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan (Facebook / Rares.I.Bogdan)

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, în legătură cu acuzaţiile lansate de Ludovic Orban că a fost „părăsit” de unii lideri liberali la negocierile purtate pentru formarea coaliţiei de guvernare şi a Guvernului, că aceste afirmaţii pot fi demontate uşor. În plus, Rareş Bogdan i-a transmis preşedintelui PNL să nu declanşeze un război în cadrul partidului pentru că îl va pierde.

“În prima fază, când am primit informaţia aceasta nu am crezut, pentru că eu am înţeles că va fi un festival al democraţiei şi nu atacuri între colegi în spaţiul public. Nu am vrut să cred că Ludovic [Orban, preşedintele PNL – n.r.] a folosit astfel de cuvinte la adresa a trei colegi, dar până la urmă m-au lămurit colegii din mass media din Botoşani, că aşa a fost. În prima fază, am văzut declaraţiile lui Florin Cîţu, ale Ralucăi Turcan, ale Alinei Gorghiu. Am considerat că nu e cazul să intervin şi eu, mai ales că eu vorbesc ceva mai apăsat. Mi s-au părut extrem de bune declaraţiile premierului.

La câtă lume a participat acolo, e atât de uşor de demontat ce a spus Ludovic încât, alături de mine, în sala mare de negocieri de la Lac au fost din partea UDMR domnul Cseke Attila şi domnul Antal Arpad, primarul de Sfântu Gheorghe. Kelemen Hunor a intrat la cererea lui Ludovic Orban cu acesta într-o altă cameră. De asemenea, din partea USR PLUS a fost colegul meu Dragoş Tudorache de la Parlamentul European, a fost Cătălin Drulă, actualul ministru, Vlad Voiculescu, fostul ministru, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR. Iar din partea noastră au fost Iulian Dumitrescu, Raluca Turcan, eu, Robert şi Florin Cîţu. Pentru că Florin Cîţu, deşi era premier desemnat, nu a fost invitat la această întâlnire. Ca lucrurile să fie clare, discutarea şi împărţirea a fost făcută între Dacian Cioloş, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban la cererea lui Ludovic Orban”, a precizat Rareş Bogdan.

De asemenea, liderul PNL a confirmat că Orban şi-a negociat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, adăugând că, din punctul său de vedere, trebuia “să participăm şi noi la discutarea ministerelor”.

“Sunt ca un centurion, din ăla roman. E bine să mă laşi să vorbesc despre drumuri, poduri, atragere de bani europeni. Am fost în două campanii grele cu doi oameni care la un moment dat păreau că îngenunchează România: Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Deci eu am dus lupte grele. Ludovic trebuia să se gândească pentru că mă cunoaşte. Chiar dacă am reacţionat mult mai târziu şi mult mai calm ca de obicei. În războaie mă simt perfect. Dar cred că trei ani nu trebuie să avem niciun fel de război şi să construim. Mai bine mă lasă să îmi cultiv grânele - adică să aduc investiţii încoace -, decât să mă bage în război. Pentru că pierde războiul. L-a pierdut şi Dragnea”, a mai transmis Bogdan.

Întrebat dacă există garanţia că, după Congresele USR PLUS şi PNL, actuala împărţire în Guvernul Cîţu va rămâne valabilă şi nu se vor renegocia portofoliile, Rareş Bogdan a răspuns: “Da, da. Rămâne la fel. Florin Cîţu hotărăşte, el este cel care dictează politicile guvernamentale”.

Declaraţiile integrale aici.

Reamintim că, sâmbătă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că la negocierile purtate pentru formarea coaliţiei de guvernare şi a Guvernului a fost “părăsit” de Rareş Bogdan, Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, care nu doar că l-ar fi părăsit, dar au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional “pentru a arunca în aer formarea coaliţiei”.

Acuzaţiile lui Orban nu au rămas fără răspuns. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat, sâmbătă, că tot partidul ştie că Ludovic Orban “a tranzacţionat”, la negocierile de formare a coaliţiei de guvernare, trei ministere importante: cel al Transporturilor, cel al Dezvoltării Regionale şi cel al Fondurilor Europene, în schimbul funcţiei de şef al Camerei Deputaţilor.

La rândul său, Rareş Bogdan i-a transmis la acea vreme un mesaj tranşant lui Orban, cerându-i acestuia să înceteze să ducă o “campanie murdară”. Bogdan a avertizat că, în caz contrar, s-ar putea să se apuce să vorbească, iar pe Orban “îl va durea stomacul rău de tot”.