Rasmussen: NATO va forma o ”forţă de reacţie foarte rapidă” menită să rezolve agresiunea rusă din Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (MANDEL NGAN / AFP / GettyImages)

Liderii NATO se vor întâlni, joi şi vineri în Ţara Galilor, unde sunt aşteptaţi să formeze o ”forţă de reacţie foarte rapidă” menită să rezolve agresiunea rusă din Ucraina dar şi alte conflicte internaţionale, a anunţat, luni, secretarul general al NATO.

Într-un discurs publicat pe website-ul NATO, Rasmussen a declarat că forţa de răspuns rapidă va face parte dintr-un Plan Pregătitor de Acţiune ce va ”răspunde comportamentului agresiv al Rusiei – dar echipează alianţa pentru a răspunde la provocările de securitate, oriunde ar putea apărea”.

Acesta susţine că forţa ”vârf de suliţă” a NATO va fi capabilă să ”călătorească uşor, şi să lovească puternic dacă este necesar”.

Membrii NATO vor mai dezbate şi posibilele îmbunătăţiri ale infrastructurii astfel încât să includă aeroporturi şi porturi, a adăugat secretarul-general.

Casa Albă susţine ideea unei forţe de răspuns rapid a NATO, dar purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale, Caitlin Hayden, a subliniat că forţa de reacţie rapidă va fi ”defensivă” în natură.

Noua forţă nu este ”intenţionează să fie o provocare, sau că o ameninţare pentru Rusia, dar mai degrabă ca o demonstraţie a dedicării continue a NATO faţă de apărarea noastră colectivă”, a declarat Hayden.

Vor fi ridicate noi baze militare iar echipamentul militar va fi transportat într-un mod proactiv, a declarat o sursă diplomatică a NATO.

”Ne confruntăm de asemenea cu crize în sud şi sud-est”, a declarat un oficial senior al NATO. Planul ”trebuie să fie capabil să se confrunte cu toate crizele pe care le-am putea înfrunta pe viitor din partea oricui ar veni”.

Rasmussen a precizat că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va participa la summit iar NATO îşi va ”arăta clar sprijinul pentru Ucraina”.

În teritoriu, forţele ucrainene par să fie copleşite de forţele ruse, care au sprijinul armatei ruse.

”Am văzut încă de sâmbătă că armata ucraineană este foarte, foarte neînarmată comparativ cu rebelii”, a declarat Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care monitorizează situaţia din estul Ucrainei.

Luni, premierul britanic, David Cameron, a declarat, în faţa parlamentului britanic, că prezenţa soldaţilor ruşi pe solul Ucrainei este complet inacceptabilă şi nejustificabilă.

”Rusia pare să încerce să forţeze Ucraina să-şi abandoneze alegerile democratice prin intermediul ţevii de puşcă”, a precizat Cameron.

Cameron a declarat că noile sancţiuni împotriva Rusiei vor fi formulate de UE într-o săptămână.

Luni, tancurile armatei ruse au atacat aeroporturile din estul Ucrainei, a precizat un oficial al armatei ucrainene, în timp ce tensiunile dintre Kiev şi Moscova se amplificau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe