Rasol de peste în stil chinezesc – o mâncare selectă şi deosebit de gustoasă

Peştele întreg gătit pe aburi în stil chinezesc are un gust grozav şi este o variantă perfectă pentru o masă sănătoasă şi gustoasă.
Rasol de peşte
Rasol de peşte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Un peşte gătit perfect pe aburi are carnea fragedă şi aromată, niciodată uscată. Gustul deosebit este dat de combinaţia de ingrediente folosite dar şi de technica de preparare. După fierbere, peştele se acoperă cu multă ceapă verde şi ghimbir, apoi se stropeşte cu ulei încins, infuzând astfel buchetul de arome în carnea peştelui.

În bucătăria clasică chineză, peştele ocupă un loc central în meniul meselor festive. În chineză, cuvântul "peşte" sună la fel ca şi cuvântul "abundenţă". În înţelepciunea poporului chinez, se crede că peştele aduce bunăstare prosperitate şi noroc. Cu toate că peştele rasol este super scump în restaurantele chinezeşti, acest fel de mâncare este unul dintre cele mai populare.

Încercaţi această reţetă de peşte rasol şi sperăm că veţi fi încântaţi să vedeţi cât de gustos este şi cât de uşor se prepară. Se poate servi cu garnitură de orez sau salată, după preferinţă.

Ingrediente:

  • un peşte întreg de preferinţă cu carnea albă (păstrăv, biban, plătică, ştiucă, etc),
  • un vârf de cuţit de sare,
  • 6 felii de ghimbir,
  • cepe verzi tăiate în fâşii,
  • 2 cepe verzi întregi,
  • un vârf de cuţit de piper alb,
  • o bucată de ghimbir tăiat fin în julien,
  • Ceapă verde tăiată pe lungime în julien,
  • 1 linguriţă de ulei de susan,
  • 3 linguri de ulei vegetal

Pentru sos:

  • 6 linguri de sos de soia,
  • 5 felii de ghimbir mărunţite,
  • 1 ceapă verde, tăiată mărunt,
  • 3 căţei de usturoi,
  • O legătură de coriandru verde, tăiat mărunt

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Se curăţă bine peştele, se clăteşte cu apă rece, apoi se îndepărtează excesul de apă folosind un prosop de hârtie. Cu o foarfecă, se taie aripioarele de pe ambele părţi ale peştelui, de pe burtă şi apoi aripioarele dorsale, care se întind de-a lungul spatelui. Opţional, puteţi să tăiaţi coada în formă de V şi să crestaţi peştele.

Pregătirea ingredientelor pentru peşte
Pregătirea ingredientelor pentru peşte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se condimentează peştele pe interior şi pe exterior cu sare şi piper, după care se aşează pe o farfurie termorezistentă care este suficient de mare să încapă în oală de gătit pe aburi. Dacă peştele este prea lung, acesta se poate îndoi uşor.

Se pun în interiorul cavităţii peştelui 3 felii de ghimbir şi o ceapă verde tăiată în bucăţi mai mari de aprox 4-5 cm, apoi, se aşează 3 felii de ghimbir şi o ceapă verde tăiată în bucăţi deasupra peştelui. Peştele se lasă deoparte.

Se pun în interiorul cavităţii peştelui ghimbir şi ceapă verde
Se pun în interiorul cavităţii peştelui ghimbir şi ceapă verde (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se prepară amestecul de sos de soia: într-un castron se pun cel puţin 6 linguri de sos de soia, 5 felii de ghimbir, o ceapă verde tăiată în rondele, 3 căţei de usturoi mărunţiţi şi o legătură de coriandru verde.

Pregătirea ingredientelor pentru sos
Pregătirea ingredientelor pentru sos (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se amestecă şi se lasă să stea la infuzat cel puţin 20 de minute.

Prepararea amestecului de sos de soia
Prepararea amestecului de sos de soia (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se pune apă la fiert în vasul de bază, peste care ce pune oala cu sită folosită pentru fierberea pe aburi.

După ce apa a dat în fiert, se transferă farfuria cu peşte în vasul de pus pe aburi şi se acoperă. Se fierbe pe aburi la foc mare timp de 6 până la 10 minute, în funcţie de mărimea peştelui. Este gata când peştele se desface uşor când este testat cu vârful unui cuţit.

Se aruncă cu grijă lichidul ce se strânge în farfurie în timpul fierberii, cât şi ghimbirul şi ceapa verde din interiorul peştelui.

Se aruncă cu grijă lichidul care se strânge în farfurie în timpul fierberii
Se aruncă cu grijă lichidul care se strânge în farfurie în timpul fierberii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se aşează deasupra peştelui ghimbir şi ceapă verde tăiată în julien. Se adaugă un vârf de cuţit de piper alb şi se stropeşte cu puţin de ulei de susan.

Se aşează deasupra peştelui ghimbir şi ceapă verde tăiată în julien
Se aşează deasupra peştelui ghimbir şi ceapă verde tăiată în julien (Maria Matyiku / Epoch Times)

Într-o tigaie mică, se încălzesc 3 linguri de ulei vegetal până ce uleiul se încinge, dar nu fumegă. Uleiul încins se toarnă direct peste ceapa verde şi ghimbir pentru a le "găti".

Se toarnă ulei încins direct peste ceapa verde şi ghimbir pentru a le "găti"
Se toarnă ulei încins direct peste ceapa verde şi ghimbir pentru a le "găti" (Maria Matyiku / Epoch Times)

Peştele se stropeşte bine cu amestecul de soia, apoi restul de sos se toarnă uşor în jurul peştelui. Se serveşte cât este cald. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură