Război total la Washington: memoriu exploziv ar putea arunca în aer comisia Mueller

Robert Mueller, şeful Comisiei Speciale care anchetează presupusele legături ale lui Donald Trump cu Rusia
Robert Mueller, şeful Comisiei Speciale care anchetează presupusele legături ale lui Donald Trump cu Rusia (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Un document secret de 4 pagini analizat de membri ai Congresului SUA în urmă cu câteva zile ar putea pune capăt investigaţiei consilierului special Robert Mueller asupra preşedintelui Donald Trump şi asociaţilor acestuia, potrivit unor surse care au văzut documentul şi au discutat cu Sara Carter, corespondent pentru securitate naţională.

Cel puţin şase membri ai Camerei Reprezentanţilor au cerut în mod oficial publicarea documentului, unii dintre ei susţinând că acesta va duce la înlăturarea din funcţie a unor oficiali guvernamentali de rang înalt şi la proceduri penale. Carter a susţinut că între 50 şi 60 de membri ai Camerei au evaluat documentul şi cer publicarea acestuia.

Documentul s-ar referi la abuzurile extinse ale programului de supraveghere guvernamentală administrat conform legii FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act). Memoriul conţine informaţii privind discreditatul dosar al Fusion GPS, care a fost folosit pentru a cere un mandat de spionare a membrilor campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump.

Campania lui Hillary Clinton a finanţat dosarul Fusion GPS, care a fost creat de un fost spion britanic. Dosarul, care conţine o serie de afirmaţii nedovedite, a fost în centrul mai multor investigaţii şi pe el s-a focusat mass media timp de peste un an, fără a ieşi la iveală dovezi care să confirme vreo afirmaţie făcută în el.

Având în vedere lipsa de credibilitate a documentului, mulţi au pus sub semnul întrebării utilizarea acestuia pentru solicitarea unui mandat de spionare a campaniei lui Trump, mai ales că persoane aflate în spatele dosarului au ştiut că acesta este lipsit de orice fundament. Potrivit mai multor surse citate de Carter, documentul Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor analizează “câteva chestiuni problematice” privind modul în care au fost “ambalate şi folosite” mandatele de spionare.

Trump a afirmat într-o serie de tweet-uri în 4 martie 2017 că fostul preşedinte Barack Obama a “interceptat convorbiri” care au avut loc în birourile din Trump Tower cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016.

Afirmaţiile lui Trump au fost respinse de mass media mainstream la acea vreme. Două luni mai târziu, Mueller a fost numit consilier special pentru a investiga presupusa interferenţă a ruşilor în alegerile prezidenţiale, parţial pentru a calma controversa declanşată de dubiosul dosar.

“Raportul secret întocmit de Comisia de Informaţii a Camerei este foarte îngrijorător şi stârneşte întrebări serioase în ceea ce priveşte eşalonul superior al Departamentului de Justiţie din timpul lui Obama şi al FBI-ului condus de Comey, deoarece [raportul] are legătură cu investigaţia privind aşa-zisa colaborare”, a scris pe Twitter republicanul Ron De Santis.

Acum, membrii Congresului cer publicarea raportului Comisiei de Informaţii, care va arunca mai multă lumină asupra dosarului Fusion GPS şi asupra abuzurilor comise privind supravegherea guvernamentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe