Războiul camioanelor / Rusia interzice circulaţia camioanelor ucrainene pe teritoriul său

Activiştii ucraineni au început săptămâna trecută să blocheze circulaţia camioanelor în peste 10 regiuni din Ucraina. Ca răspuns, Moscova a anunţat duminică faptul că va interzice circulaţia camioanelor ucrainene pe teritoriul său.
Rusia blochează circulaţia camioanelor din Ucraina.
Rusia blochează circulaţia camioanelor din Ucraina. (Captură Foto)

Ministerul rus al Transporturilor a interzis circulaţia camioanelor ucrainene pe drumurile ruseşti, anunţând duminică faptul că această măsură este un răspuns la eforturile activiştilor din Ucraina de a bloca circulaţia camioanelor ruseşti.

Ministerul rus a descris interdicţia ca o “măsură retaliatorie”, adăugând că aceasta va rămâne în vigoare până când Kievul reuşeşte să “rezolve... situaţia cu blocarea ilegală a circulaţiei camioanelor ruseşti pe teritoriul ucrainean”.

Manifestanţii din aproximativ 12 regiuni ucrainene au blocat mai multe drumuri pentru a opri camioanele înregistrate în Rusia să pătrundă în Ucraina sau să traverseze ţara pentru a ajunge în ţări din vestul UE precum Ungaria şi Slovacia, sau spre Belarus, conform rapoartelor media ucrainene şi ruseşti.

Protestele au început săptămâna trecută în regiunea vestică Zakarpattia şi s-au răspândit rapid spre regiunile Zhitomir, Rivne, Volin, Liov, Ivano-Frankivsk şi Cernivtsi din vest, în regiunile Cernihiv şi Sumy din est şi în regiunea Dnipropetrovs din partea centrală a Ucrainei.

Oleg Tiahnibok, politician ucrainean ultranaţionalist şi fost legiuitor, a cerut guvernului din Kiev să impună o interdicţie la nivel naţional împotriva camioanelor ruseşti.

“Autorităţilor, cum este corect ca Polonia să nu permită intrarea utilajelor Moscovei, în timp ce Ucraina, împotriva căreia Moscova poartă un război, permite calm ţării agresoare să ne folosească teritoriul şi să ne strice drumurile”, a scris Tiahnibok în 11 februarie pe Facebook.

Moscova a cerut Ucrainei să oprească protestele şi să permită accesul camioanelor sale.

“Până acum, partea ucraineană nu a adoptat nicio măsură pentru a pune capăt activităţilor ilegale desfăşurate de acele grupuri şi pentru a asigura circulaţia nestânjenită a camioanelor ruseşti”, a susţinut într-o declaraţie Ministerul rus al Transporturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe