Războiul din Siria refuză să moară: tanc israelian trage asupra unor ţinte siriene

Tanc al armatei israeliene
Tanc al armatei israeliene (Wikimedia.org)

La două săptămâni după publicarea unei cablograme militare secrete israeliene – care indică eforturile de coordonare dintre Israel şi Arabia Saudită cu privire la Siria şi care a constituit prima dovadă oficială că saudiţii şi israelienii lucrează în mod deliberat la amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, folosind Siria ca ţap ispăşitor – Forţele de Apărare Israeliene au anunţat că un tanc al său a lansat, duminică seară, proiectile asupra unor poziţii militare siriene aflate în apropierea graniţei israeliene din regiunea Înălţimile Golan. Armata israeliană a precizat că atacul a fost un răspuns la ceea ce a afirmat ca fiind “încălcarea acordului de încetare a focului din 1974”.

Acesta a fost cel de-al doilea “foc de avertizare” al Israelului în teritoriul sirian, într-un interval de două zile. Potrivit publicaţiei Jerusalem Post, un incident similar a avut loc sâmbătă, când un tanc israelian a tras un proiectil de avertizare în apropierea forţelor siriene după ce au identificat un avanpost construit de armata siriană în zona demilitarizată dintre Siria şi Israel, care nu ar fi trebuit să fie construit conform acordului de încetare a focului din 1974.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), avanpostul a fost localizat în apropierea satului Hader, locuit de druzi, pe partea controlată de Siria a Înălţimilor Golan. La începutul acestei luni, după lupte intense în acel sat, armata israeliană a afirmat că doreşte să ofere asistenţă şi să prevină capturarea satului de către forţe anti-regim.

“Forţele de Apărare Israeliene sunt pregătite să asiste rezidenţii satului şi să prevină atacarea sau cucerirea satului Hader, din cauza angajamentului nostru profund pentru populaţia druzilor”, a precizat generalul de brigadă Ronen Manelis, purtător de cuvânt al IDF.

General-locotenentul Gadi Eisenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene, general-maiorul Yoel Strick, şeful Comandamentului Nordic şi generalul de brigadă Yaniv Ashur, comandant al Diviziei Bashan, au declarat că evaluează situaţia la graniţa nordică a Israelului.

Nu este clar dacă Siria (sau Rusia, sau Iranul) au planificat să răspundă mişcării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe