Războiul pe legile Justiţiei. Orban: Săracul domnul Iordache nici nu ştie ce a semnat. L-a luat gura pe dinainte

Modificarea legilor Justiţiei a fost asumată printr-o iniţiativă parlamentară de 10 parlamentari PSD-ALDE, printre care nume sonore precum Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae. Coaliţia vrea dezbateri în regim de urgenţă, demers pe care liberalii îl consideră absolut inadmisibil, a subliniat liderul PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Liberalii sunt în stare de veghe, nu iau de bun textul proiectului de modificare a legilor Justiţiei promovat de PSD-ALDE pentru că, în mod sigur, au fost pregătite amendamente în sertar care să slujească obiectivului de a controla politic Sistemul de Justiţie din România, a atras atenţia marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Am participat la întrunirea Comisiei Juridice a PNL, pentru a face o analiză într-o primă citire a proiectelor de lege înaintate pe repede înainte de 10 parlamentari aparţinând PSD şi ALDE. Primul lucru pe care vreau să îl constat este faptul că ar trebui să ceară voie de la ministrul Toader să preia aceste propuneri legislative, chiar dacă domnul Toader s-a dezinvestit, o mare parte din propunerile domnului Toader se regăsesc în acest proiect de lege. În primul rând m-aş referi la chestiuni legate de procedură, suntem categoric împotriva procedurii de urgenţă şi nu înţelegem de ce nişte legi care reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, care reglementează organizarea judiciară, care reglementează statutul judecătorilor şi procurorilor să fie dezbătute în procedură de urgenţă", a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, procedura de urgenţă presupune că în prima cameră dezbaterea dacă nu se finalizează şi dacă nu este adoptat proiectul de lege, se consideră adoptat tacit, fără niciun fel de dezbatere.

"De asemenea creează un semn de întrebare legat de care sunt motivele unei astfel de urgenţe atâta timp cât domnul Tudorel Toader vorbeşte despre ele de o bună bucată de vreme, de luni de zile şi nu a catadicsit să le înainteze ca proiect de lege a Guvernului şi până la urmă a apelat la parlamentarii anti-justiţie de serviciu să îşi asume răspunderea să le înainteze. În ceea ce priveşte procedura suntem categoric împotriva sesizării Comisiei Speciale înfiinţate prin hotărârea Parlamentului. Comisia Specială înfiinţată prin hotărârea plenului Camerelor reunite, nu are competenţa să dea raport în ceea ce priveşte proiecte de legi înaintate Parlamentului, după înfiinţarea acestei comisii speciale. În ultimul articol care reglementează funcţionarea acestei Comisii Speciale se face referire doar la acele proiecte de acte normative aflate în dezbaterea comisiilor juridice la momentul înfiinţării Comisiei Speciale", a precizat Orban.

Preşedintele PNL consideră că aceste proiecte de legi trebuie dezbătute la comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor, respectiv ale Senatului.

"Sigur, domnul Tudorel Toader dezinvestindu-se nu a mai avut o discuţie cu Comisia Europeană, respectiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, cu domnul Timmermans şi de asemenea a uitat că promisese să ceară aviz de la Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, după ştiinţa noastră, se mai întruneşte anul acesta doar în decembrie, urmând ca prima întâlnire din anul viitor să fie aproximativ în luna aprilie, după informaţiile pe care le avem. Deci noi considerăm necesar şi vom încerca prin grupurile parlamentare ale PNL să sesizăm Comisia de la Veneţia privitor la aceste acte normative", a punctat Orban.

Proiectul PSD-ALDE, pe fond

"Pe fond, sigur că au dispărut câteva dintre propunerile anunţate public de Ministrul Toader şi susţinute de PSD atât prin vocea liderului său, cât şi de ALDE prin vocea domnului Tăriceanu, au dispărut subit şi ne îngrijorează acest lucru, pentru că nu le vedem formulate. Mă refer la prevederea legată de încălcarea autonomiei procurorului de caz, de asemenea mă refer la scoaterea Preşedintelui din procedura de numire a şefilor de Parchet. Permiteţi-mi aici să fac o paranteză şi să îi atrag atenţia domnului deputat Iordache că nu şi-a citit propriul proiect de lege pe care l-a semnat. Domnul Iordache în declaraţia publică a spus că în conformitate cu proiectul de lege pe care l-a semnat în privinţa numirii şefilor de parchete, Preşedintele poate să refuze o singură dată o propunere formulată de Ministrul Justiţiei. Este adevărat că există o asemenea prevedere în textul proiectului de lege, dar această prevedere nu se referă la şefii de parchete, respectiv procurorul şef de pe lângă ÎCCJ, procurorul şef al DNA şi se referă la preşedintele şi vicepreşedinţii ÎCCJ.

Săracul domnul Iordache nici nu ştie ce a semnat. În mod evident l-a luat gura pe dinainte şi pot să vă spun că ne aşteptăm şi suntem pregătiţi, ca faţă de acest proiect, faţă de aceste propuneri de modificare să fie pregătite de fapt în sertar, aşa cum a fost şi la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, nişte amendamente care deja sunt scrise şi care nu au fost introduse în proiectul de lege, dar care vor apărea aşa cum s-a întâmplat în trecut, luni noaptea înainte de dezbaterea plenului Camerelor decizionale.

Referitor la text criticăm şi suntem împotriva înfiinţării Direcţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor comise de procurori şi de judecători. Acest lucru ne arată în continuare tentativa partidului de guvernământ de a construi un instrument politic prin care să intimideze procurorii şi judecătorii. A păstrat acest instrument şi anume această Direcţie Specială care funcţionează în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Nu înţelegem rostul unei astfel de direcţii speciale pentru că există competenţe în funcţie de structurarea şi de atribuţiile diferitelor Parchete, există această competenţă de a ancheta procurorii şi judecătorii care au săvârşit diferite infracţiuni. Dacă sunt infracţiuni de corupţie judecă, anchetează şi instrumentează dosarele DNA-ul, dacă sunt infracţiuni de crimă organizată anchetează DIICOT-ul, dacă sunt altfel de tipuri de infracţiuni anchetează Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Nu înţelegem rostul unei astfel de direcţii, decât cunoscând foarte bine care este intenţia celor din partidul de guvernământ şi anume acela de a pune presiune şi de a încerca să intimideze procurorii şi judecătorii. De asemenea sesizăm faptul că a dispărut Preşedintele României din procedură, dar nu din procedura de numire a şefilor de Parchete, ci din procedura de revocare a şefilor de Parchete [pesediştii susţin că e o greşeală a staff-ul tehnic şi că o să fie o simetrie - n.r.].

Noi am citit textul şi aşa cum v-am spus că în acest text apare faptul că Preşedintele poate să refuze motivat numirea unui procuror, la fel vă spun că Preşedintele lipseşte din acest text. De asemenea nu este nimic prevăzut referitor la Inspecţia Judiciară, nu este foarte clar niciun alt aspect care mi se pare extrem de ciudat, ca Ministrul Justiţiei să prezinte un raport în faţa Parlamentului referitor la activitatea Direcţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor Comise de Procurori şi Judecători. Asta într-un fel îmi arată că de fapt, iniţiatorii vor să-şi arate muşchii şi să zică că până la urmă, tot la noi la Parlament ajungeţi cu raportul privind activitatea acestei Direcţii Speciale. Suntem în stare de veghe, nu luăm de bun acest text. Avem convingerea că de fapt, PSD şi ALDE au pregătite amendamente în sertar care să slujească obiectivului pe care îl urmăresc şi anume acela de a controla politic Sistemul de Justiţie din România."