Războiul spionajului ameninţă discuţiile privind comerţul liber dintre Australia şi China

Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii
Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii (Cancun Chu / Getty Images)

Republica Populară Chineză ameninţă să blocheze negocierile privind acordul de liber schimb în curs de finalizare cu Australia. Furia Beijingului a fost dezlănţuită de decizia luată de guvernul conservator nou ales din Canberra, care a confirmat decizia luată anterior de guvernul laburist de a interzice companiei chineze Huawei să îşi pună în aplicare planurile sale de a se extinde (pentru o valoare de 38 de miliarde de dolari) în reţeaua naţională de internet de mare viteza a Ţării-continent.

Motive de securitate

Motivele invocate sunt cele legate de "securitatea naţională". O scuză care confirmă temerile guvernului din Canberra potrivit căruia compania Huawei, care are conexiuni cu guvernul chinez, ar fi putut profita de situaţie pentru a-i spiona pe vecinii lor din Pacific.

Vocea care a invocat motive de securitate naţională a fost aceea a guvernului anterior, condus de Julia Gillard, învinsă la alegeri de coaliţia conservatoare condusă de noul prim-ministru Tony Abbott. Schimbarea liderului ţării a adus mari speranţe Chinei care a obţinut asigurări de la ministrul Comunicaţiilor Malcolm Turnbull şi ministrul pentru Comerţ şi Investiţii Andrew Robb că lucrurile se vor schimba. În special, Robb, în timpul unei vizite în China, a susţinut că Huawei ar fi avut "un viitor mare în Australia". Dar se pare că lucrurile nu stau chiar aşa, fapt de care Beijingul a aflat zilele acestea de la ministrul Trezoreriei, Joe Hochei, care preciza clar într-un interviu că răspunsul pentru implicarea chinezilor în expansiunea tehnologică australiană este un "nu" categoric.

Reacţia chineză

Diplomaţii şi oamenii de afaceri chinezi şi-au exprimat "şocul" şi "consternarea" referitor la această decizie, iar mulţi cred că această mişcare va avea un impact în ceea ce priveşte negocierile pentru un acord de liber schimb între cele două ţări.

"Un impact este inevitabil", a declarat un diplomat chinez care a vorbit sub condiţia anonimatului. "De ce ar trebui să se permită companiilor australiene acces mai bun la piaţa chineză dacă acestea împiedică unul dintre grupurile cele mai respectate din China să facă afaceri în Australia?". Diplomatul a sugerat că ţara oferă mai multă importanţă alianţei sale politice cu Statele Unite decât îmbunătăţirii relaţiilor comerciale cu China. Decizia are repercusiuni ample în rândul publicului larg în Republica Populară, mulţi cerând autorităţilor să interzică importul de produse agricole din Australia.

Relaţii de afaceri

Este prea devreme pentru a spune dacă vor exista consecinţe grave în relaţiile comerciale dintre cele două ţări. Australia este cel mai mare partener comercial al Chinei: schimburile s-au ridicat la 121,1 miliarde de dolari australieni (84,4 de miliarde de euro) în perioada 2011-2012.

În special, Australia aprovizionează Beijingul cu materii prime necesare pentru alimentarea creşterii economiei chineze. Cererea masivă de minereu de fier a Republicii Populare a împiedicat Canberra să urmeze alte economii occidentale pe calea recesiunii. Multe companii chineze au investit în ultimii ani în afacerile cu resurse australiene. Cele două ţări au început negocierile privind un acord de liber schimb în 2005.