Răzvan Voncu: Lupta împotriva corupţiei în Moldova demonstraţie pentru ochii presei

Fără o Procuratură independentă, nu poate exista o luptă adevărată cu corupţia. Pedepsirea unor oameni vinovaţi fără restituirea prejudiciilor cauzate ar fi doar demonstraţii pentru ochii presei, afirmă Voncu.
Corupţia în Moldova
Corupţia în Moldova (facebook.com)

Scriitorul şi criticul literar bucureştean Răzvan Voncu susţine că lupta cu corupţia din Republica Moldova ar fi mimată, iar acţiunile pe care le fac organele de drept de la Chişinău, par a fi simple demonstraţii pentru ochii presei a corespondenţilor străini şi nu o luptă reală împotriva corupţiei deoarece Procuratura ar fi sub influenţa unor personaje politice.

“Cât timp nu există garanţii că Procuratura este total independentă din punct de vedere politic, cât timp există în presa de la Chişinău semnale serioase, pentru mine cel puţin, din exterior, credibile că ea se află sub influenţa unuia sau a unor personaje, evident că există suspiciuni. Pe de altă parte, iarăşi este evident că unele dintre aceste măsuri care s-au luat nu ar trebui să se limiteze la o arestare preventivă, după care să nu urmeze nimic…”, a declarat scriitorul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui Răzvan Voncu, chiar şi într-o ţară nou înfiinţată în urmă cu 26 de ani, fără structuri stratificate în timp, fără tradiţia unor controale şi a unor verificări, dispariţia unui miliard de dolari nu se putea face fără foarte multe aprobări. “Îmi vine foarte greu să cred că numai Vlad Filat, care a plătit pentru asta, este cel care a dat toate aprobările, în numele tuturor instituţiilor. Evident că sunt foarte mulţi oameni care au fost implicaţi în această dispariţie, sunt destui oameni care au profitat, iar arestarea lui Vlad Filat, condamnarea lui seamănă mai degrabă cu pedepsirea unui ţap ispăşitor, nicidecum cu o luptă împotriva corupţiei.”

În context, criticul literar care publică şi comentarii politice notează că lupta împotriva corupţiei nu ar trebui să se limiteze doar la pedepsirea unor oameni dovediţi ca fiind vinovaţi de corupţie, ci trebuie să vizeze şi recuperarea prejudiciului, ceea ce până acum în Republica Moldova nu s-a întâmplat deloc. Mai mult decât atât, recuperarea prejudiciului ar fi cu atât mai mare, deoarece societatea moldovenească se confruntă cu o sărăcie îngrozitoare, fiind una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, care trăieşte de ani de zile într-o criză economică, fiind un stat cu grave probleme structurale, care are mare nevoie de împrumuturi externe şi de contribuţia cetăţenilor care lucrează în străinătate.

“Iar afacerea cu furtul miliardului nu e decât una dintre foarte multele afaceri de corupţie pe care presa de la Chişinău înainte de toate le-a developat de-a lungul acestor 26 de ani de independenţă. Este suficient să vezi cum arăta economia şi societatea Republicii Moldova în momentul independenţei şi cum arată astăzi. Îţi dai seama cât s-a furat, câte averi, câte poziţii s-au construit pe baza corupţiei, fără ca vreo persoană implicată să fie întrebată într-un fel sau altul de justiţie cum a ajuns la această avere sau cum a ajuns la această poziţie”, a adăugat Voncu menţionând că lupta împotriva corupţiei ori este integrală, corectă, făcută cu respectarea principiilor, ori nu este.

În concluzie, Răzvan Voncu a atras atenţia că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să se transforme nici într-un instrument politic, nici într-o demonstraţie pentru ochii opiniei publice. Ea trebuie să fie reală, concretă, substanţială, ca să identifice corect vinovaţii şi să încerce să recupereze prejudiciile, banii care s-au furat, pentru că altminteri va rămâne doar aşa, un instrument de vagă educaţie cetăţenească, nimic mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe