RBS neagă că a îngheţat contul bancar al televiziunii ruse de stat RT

Disputa publică dintre RT (Russia Today) şi NatWest, ce aparţine de Royal Bank of Scotland (RBS), a luat o nouă turnură după ce banca a negat că a îngheţat conturile televiziunii ruse.
Logo-ul băncii scoţiene  Royal Bank of Scotland.
Logo-ul băncii scoţiene  Royal Bank of Scotland. (Captură Foto)

Royal Bank of Scotland (RBS) a susţinut că scrisoarea celor de la NatWest (din 12 octombrie 2016), în care se anunţa suspendarea tuturor conturilor RT şi a liniei de credit începând cu 12 decembrie 2016, nu era adresată de fapt televiziunii ruse, ci unuia dintre furnizorii săi.

RT a declarat că scrisoarea care a fost publicată pe website-ul său a cerut companiei ruse “să facă aranjamente bancare alternative în afara The Royal Bank of Scotland Group”, că această decizie este finală şi că banca nu este “pregătită să intre în niciun fel de discuţii” cu privire la această mişcare.

Totuşi, RT a anunţat numele şi adresa entităţii sau persoanei fizice căreia îi era adresată scrisoarea. RBS a declarat pentru Internaţional Business Times UK (IBTimes UK) că scrisoarea era adresată “unui furnizor [fie persoană fizică, fie companie] de servicii către RT”.

Într-o declaraţie către IBTimes UK, un purtător de cuvânt al RBS a susţinut că scrisoarea publicată de RT “era adresată clientului nostru care este un furnizor de servicii către Russia Today”. Purtătorul de cuvânt a clarificat faptul că nu au fost îngheţate conturile RT, după cum s-a afirmat, ci a fost emisă o notificare de 60 de zile pentru închiderea lor.

Ziarul The Scotsman a declarat că biroul premierului britanic Theresa May a negat orice implicare, susţinând: “Este o problemă a băncii şi ei trebuie să decidă cui oferă servicii, în funcţie de risc”.

În acelaşi timp, Rusia a acuzat guvernul britanic de încălcarea libertăţii presei şi adoptarea de standarde duble. Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat: “Se pare că, în timp ce părăseşte UE, Londra a lăsat în urmă, în Europa, toate obligaţiile sale privind libertatea de exprimare”.

Separat, RT susţine că RBS pare să îşi fi schimbat poziţia de la declaraţia sa anterioară de a închidere conturile RT, făcând referire la faptul că banca scoţiană a declarat că “evaluează situaţia şi îşi contactează clientul pentru a discuta suplimentar problema”. În plus, conform RBS, conturile RT “rămân deschise şi sunt în continuare operaţionale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe