Reacţia lui Cioloş după eşecul primelor negocieri cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor pentru formarea Guvernului

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, miercuri seară, după discuţiile pe care le-a avut cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor pentru formarea unui nou guvern, la sediul liberalilor din Modrogan, că liderii PNL şi UDMR au evitat să angajeze un răspuns, invocând lipsa unui mandat din partea partidelor pe care le reprezintă.

Cioloş a mai precizat că în special Cîţu a invocat lipsa mandatului şi că acesta va avea mâine o discuţie în PNL. Liderul USR a mai precizat că partidul său îşi doreşte să meargă cât mai repede în Parlament cu un nou guvern.

"Planul meu, odată ce am fost desemnat premier, intenţia mea este să formez un guvern iar prioritatea pentru formarea unui guvern e refacerea coaliţiei. Am spus că ăsta e obiectivul în jurul unui program de guvernarea care să cuprindă măsuri pentru gestionarea pandemiei şi a creşterii preţurilor la energie, dar şi pentru gestionarea PNRR care va aduce bani în economie şi are reforme pentru întărirea statului.

Le-am spus că asta e prima prioritate, obiectivul meu şi al partidului e să dăm un guvern României cât mai repede, pentru că dată fiind gravitatea situaţiei nu putem aştepta discuţii foarte lungi şi că în mod natural am venit înspre PNL şi UDMR pentru că nu există altă formulă în Parlament la care noi să participăm. Colegii, preşedintele PNL şi Kelemen Hunor mi-au spus că e nevoie de o discuţie în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere şi că în următoarele zile vom avea o nouă întâlnire pentru a vedea care sunt deciziile în conducerile celor două partide. Am înţeles că în principal Cîţu are nevoie de această discuţie care va avea loc mâine. Le-am spus că vrem o decizie cât mai rapidă. (...)

Le-am prezentat şi programul pe care îl avem cu măsuri pentru scăderea preţurilor la energie şi ţinerea sub control a pandemiei, am avut reacţii pozitive, aşteptăm decizia PNL şi UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile", a declarat Cioloş.

Întrebat ce va face dacă după discuţii PNL şi UDMR îi vor spune că nu acceptă un guvern cu el premier ci vor să vină PNL-ul cu un premier, Cioloş a spus că el deocamdată are mandat să facă un guvern şi că, în consecinţă, aşteaptă de la cele două partide un răspuns legat de mandatul primit de el de la preşedintele Iohannis.

La insistenţa presei care repeta întrebarea dacă va susţine un Guvern condus de PNL, Cioloş a reiterat faptul că acesta nu a fost obiectul discuţiei de astăzi.

"Dar haideţi să vină o propunere de la PNL, noi aşteptăm o propunere de câteva săptămâni, nu a venit o propunere, ne-am asumat noi responsabilitatea şi mergem până la capăt. Dacă vor veni astfel de propuneri în viitor le vom discuta, deocamdată avem o responsabilitate asumată şi vom merge înainte cu ea", a adăugat liderul USR.

Întrebat cum vede ideea ca şeful UDMR, Kelemen Hunor, să fie premier pentru 6 luni, Cioloş a răspuns: "Avem o propunere de premier făcută de preşedintele Iohannis, pe care o cred responsabilă şi asumată, eu o iau foarte în serios, şi în rest, ce vrea unul sau altul... eu aştept un răspuns clar din partea lor, un răspuns clar, dacă susţin sau nu varianta propusă de preşedintele Iohannis".

Pe scurt, Dacian Cioloş a precizat clar că aşteaptă un răspuns dacă PNL si UDMR vor un Guvern de coaliţie cu ei sau vor vota un Guvern minoritar USR.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne