“Rebelii m-au vândut Rusiei”, susţine pilotul ucrainean Savcenko în prima sa mărturie

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko, acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi, a declarat că a fost introdusă pe ascuns în Rusia, sub ameninţarea armei, după ce rebelii care au capturat-o şi i-au spus că o vor “vinde” Kremlinului.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko. (Dmitry Serebryakov/AFP/Getty Images)

În prima sa mărturie depusă la procesul intentat pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi în Ucraina în 2014, Savcenko a negat acuzaţiile şi a declarat că a fost dusă în Rusia împotriva voinţei sale.

La Kiev, procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru Evgheni Erofeiev şi Alexander Alexandrov, doi membri ai forţelor speciale ruseşti care au fost capturaţi în estul Ucrainei în luna mai.

Cei doi, pe care Ucraina îi consideră în slujba GRU, agenţia de spionaj militar a Rusiei, sunt acuzaţi de terorism şi desfăşurarea unui “război agresiv” împotriva Ucrainei.

Aceste procese, sensibile din punct de vedere politic, au loc în condiţiile în care diplomaţii ucraineni, ruşi şi occidentali depun eforturi pentru a asigura implementarea unui acord destinat soluţionării conflictului din estul Ucrainei, în care au murit până acum aproape 8.000 de oameni.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se va întâlni vineri în Paris cu liderul rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande pentru discuţii de nivel înalt asupra acordului de pace semnat la Minsk (II) în luna februarie.

Preşedintele ucrainean, care a plecat în timpul discursului susţinut de Putin la Adunarea Generală a ONU, insistase anterior că eliberarea tuturor prizonierilor şi ostaticilor, aici fiind inclusă şi Savcenko, trebuie să facă parte din orice acord de pace.

Procurorii ruşi susţin că Savcenko, în vârstă de 34 de ani, i-a ucis în mod deliberat într-un atac cu mortiere pe Anton Voloşin şi Igor Korneliuk, angajaţi ai televiziuni de stat ruseşti, în timpul unei lupte în apropiere de Lugansk în 17 iunie 2014.

Savcenko a declarat marţi că pur şi simplu nu ştie cum să direcţioneze focul de artilerie, care necesită cunoştinte matematice avansate.

De asemenea, ea a declarat că a fost capturată într-o ambuscadă de către luptătorii separatişti înainte ca Voloşin şi Korneliuk să fie ucişi. La început, a adăugat ea, separatiştii au ţinut-o ca prizonieră de război.

“Dar după mai puţin de o săptămână, ei au declarat că mă vor vinde Rusiei”, a susţinut pilotul ucrainean.

Ulterior, Savcenko a fost predată unor bărbaţi mascaţi, înarmaţi cu arme automate, care “vorbeau cu accent rusesc şi care nu vorbeau limba ucraineană”, a declarat ea.

Bărbaţii au urcat-o într-o dubă şi, după aproximativ 3 ore, au ajuns în Rusia, a adăugat Savcenko, care presupune că agresorii erau membri ai forţelor speciale ruseşti.

Savcenko a petrecut mai mult de un an în detenţie în Rusia înainte să fie adusă în faţa tribunalului, cazul ei devenind un element central dintr-un război propagandistic între Moscova şi Kiev.

Apărătorii pilotului ucrainean au declarat că acest caz este “pur politic” şi consideră că singura speranţă pentru eliberarea ei este un schimb de prizonieri negociat personal de Putin şi Poroşenko.

Aceste remarci au declanşat unele speculaţii că Erofeiev şi Alexandrov ar putea fi oferiţi la schimb.

După capturarea lor în luna mai, cei doi ruşi au mărturisit că sunt soldaţi activi în armata rusă şi că au li s-a ordonat să “observe” situaţia din estul Ucrainei.