Rebelii sirieni trimit mesaje mixte în privinţa planului de pace

Grupul islamist Ahrar al-Sham şi rebelii din Armata Siriană Liberă au criticat termenii unui armistiţiu cu regimul sirian. Regimul lui Assad, Iranul şi Hezbollah au declarat însă că sunt de acord cu termenii.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.09.2016

Un armistiţiu în Siria a fost pus sub semnul incertitudinii după ce mai multe facţiuni rebele şi un puternic grup islamist au trimis semnale mixte în legătură cu aderarea la acest plan, care ar trebui să intre în vigoare luni.

Armistiţiul, asupra căruia s-a căzut de acord după câteva săptămâni de discuţii intense între Rusia şi SUA, urmăreşte să creeze un mediu potrivit relansării discuţiilor pentru pace suspendate şi pentru soluţionarea conflictului sirian vechi de aproape 6 ani.

Înaintea implementării, grupul islamist Ahrar al-Sham a criticat termenii armistiţiului într-o declaraţie, fără să susţină în mod clar că nu respectă condiţiile.

Unul dintre cele mai puternice grupuri islamiste înarmate din Siria, Ahrar al-Sham este apropiat de Jabhat Fateh al-Sham care, până acum o lună, era cunoscut ca Frontul al-Nusra înainte să rupă în mod oficial asocierea cu Al-Qaeda şi să-şi schimbe numele.

Jabhat Fateh al-Sham şi grupul jihadist Statul Islamic nu sunt incluse în aranjamentul actual privind armistiţiul.

Statele Unite au avertizat sâmbătă în legătură cu consecinţele severe cu care s-ar confrunta orice grup rebel ce cooperează cu Jabhat Fateh al-Sham. Timp de câteva luni, SUA a urmărit ca facţiunile rebele susţinute de Occident, Turcia şi statele din Golful Arab să se distanţeze de Al-Qaeda.

Liderul adjunct al Ahrar al-Sham, Ali al-Omar, a criticat armistiţiul într-un mesaj video publicat duminică şi a criticat excluderea grupului Jabhat Fateh al-Sham.

“Acordul ruso-american... va anula toate sacrificiile şi toate realizările oamenilor noştri care s-au răsculat. [Acordul] va servi doar pentru reîntărirea regimului şi înconjurarea revoluţiei din punct de vedere militar”, a declarat el.

Separat, grupurile care formează Armata Siriană Liberă, dintre care unii cooperează, de asemenea, cu Jabhat Fateh al-Sham, au transmis Statelor Unite că ele vor coopera pozitiv cu armistiţiul chiar dacă nu au declarat în mod explicit că vor respecta regimul de încetare a focului.

Armata Siriană Liberă a declarat că este îngrijorată în legătură cu mai multe aspecte ale armistiţiului, de care va beneficia doar regimul sirian.

În plus, Armata Siriană Liberă a adăugat că excluderea grupului Jabhat Fateh al-Sham din acord va fi folosită ca o scuză de Rusia şi regimul sirian pentru a bombarda alte grupuri rebele. Jabhat Fateh al-Sham cooperează cu sau operează în apropierea unui anumit număr de grupuri rebele.

Înaltul Comitet pentru Negocieri, principala grupare a opoziţiei politice şi militare din Siria, încă nu a declarat dacă forţele sale vor respecta acordul.

Ca parte a acordului, şoseaua strategică Castello ce duce în oraşul Alep va fi demilitarizată pentru a permite ajutoarelor umanitare să pătrundă în partea estică a oraşului, care este controlată de rebeli, şi unde zeci de mii de civili au fost asediaţi timp de câteva săptămâni. În plus, avioanele regimului sirian îşi vor înceta raidurile asupra civililor.

Dacă armistiţiul rezistă timp de o săptămână, SUA şi Rusia vor coopera apoi în lupta împotriva jihadiştilor din grupuri precum Statul Islamic sau Jabhat Fateh al-Sham.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor