Recep Erdogan, înaintea summit-ului NATO: Turcia va fi "singura ţară de încredere" din Afganistan după retragerea SUA

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va fi "singura ţară de încredere" care mai are trupe în Afganistan, după retragerea SUA şi NATO.

"SUA se pregăteşte să părăsească Afganistanul în curând şi atunci, singura ţară de încredere care va rămâne pentru a menţine procesul acolo va fi, evident, Turcia", a declarat Erdogan, duminică, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă la summitul NATO.

Statele Unite sunt în faza finală a retragerii trupelor sale din Afganistan, anunţată de Donald Trump şi continuată sub administraţia Biden. Alături de SUA se retrag şi trupele NATO, până la 11 septembrie, când, anul acesta, se vor împlini 20 de ani de la incidentele din New York.

Turcia ar fi pregătită să menţină trupe pentru protejarea aeroportului din Kabul, principala cale de ieşire pentru diplomaţii occidentali şi cei implicaţi în acţiuni umanitare.

Talibanii au declarat, sâmbătă, că forţele străine nu ar trebui să aibă "nicio speranţă" de a menţine o prezenţă militară în Afganistan şi că securitatea ambasadelor şi a aeroportului va fi responsabilitatea afganilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe