Recorder: Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal în urma investigaţiei "Clanul Marelui Alb"

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel (Epoch Times România)

Jurnaliştii de la Recorder au anunţat miercuri seara că, potrivit unor surse, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat în urma investigaţiei "Clanul Marelui Alb" şi a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

Sursa citată mai precizează că doi dintre oamenii care apar în investigaţie şi-au prezentat demisiile: Lazăr Neacşu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi din Adunarea Naţională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcţia de vicar al Arhiepiscopiei Bucureşti.

"Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel şi să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigaţia Recorder, mutând atenţia de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect", a mai anunţat publicaţia menţionată.

Reamintim că jurnaliştii de la Recorder au petrecut 8 luni documentând modul de administrare a fondurilor publice de către Biserica Ortodoxă Română. Infiltrat în interiorul sistemului cu ajutorul unei identităţi ascunse, Recorder a descoperit o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată această reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc "Marele Alb".

“Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice şi mai influente organizaţii din România. O instituţie care, în contrast cu misiunea sa spirituală, şi-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcţionare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând şi pentru instituţiile de control ale statului. Asta deşi o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi numai pentru bisericile din Bucureşti, de la Guvern şi din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, a precizat Recorder în prezentarea investigaţiei sale - “Clanul Marelui Alb”.

În cadrul investigaţiei, jurnalistul Recorder sub acoperire, care s-a dat drept consultant pe fonduri europene, a primit asigurări de la oameni ai Bisericii că va câştiga şi licitaţiile pentru executarea lucrărilor, fără probleme şi doar cu “binecuvântarea” Preafericitului. Detalii aici