Rectorul Universităţii "Babeş Bolyai": Lucrurile nu merg în direcţia bună în societate. Ne întoarcem în obscurantism

Daniel David
Daniel David (Facebook / UnivBabesBolyai)

Trăim un moment critic pentru civilizaţia noastră, pentru că tot mai mult teren este câştigat de ştiinţele false şi falşii specialişti, a declarat, pentru PressHub, psihologul Daniel David, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Este o situaţie cronică, care ţine de componenta de educaţie, ţine de modul în care valorizăm pseudo-ştiinţa în spaţiu public. Până acum 20 de ani, aveai clar delimitată zona de distracţie, acolo putea să apară oricine. N-ai decât să aduci magicieni, vrăjitori, astrologi, horoscopişti. Este ok, căci e doar distracţie.

Dar când ai început să aduci la televiziuni, în jurnale cu pretenţii de calitate, în prime-time sau pe primele pagini ale publicaţiilor, analize economice, sociale şi predicţii făcute de astfel de «specialişti», îţi dai seama că ceva este rău cu societatea şi că lucrurile nu merg în direcţia bună”, a menţionat rectorul.

De asemenea, profesorul a susţinut că omenirea a crezut că progresul ştiinţific este un bun câştigat, care nu mai poate fi pierdut, adăugând că vremurile curente ne arată că pericolul există şi este tot mai mare:

“Am crezut că raţionalismul şi ştiinţa sunt deja impuse, dominante în societate şi doar trebuie dezvoltate. Uite că nu e aşa. Ne întoarcem în obscurantism şi un foarte puternic obscurantism. Din păcate, reţelele de socializare contează şi amplifică acest lucru, căci în zona reţelelor de socializare se găsesc acum şi ştiinţa, şi pseudo-ştiinţa.

Sunt mulţi care cred că se pricep şi confundă opinia cu cunoaşterea. În zona reţelelor de socializare, adesea ştiinţa nu se vede atât de bine ca pseudo-ştiinţa, iar presa, care este şi ea pe reţelele de socializare, începe să confunde realităţile, să creadă că aia este realitatea. Şi o duc şi în zone de reviste, jurnale, ziare, televiziuni şi aşa mai departe”.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-Covid-19, David a afirmat că, în mod clar, a fost un “eşec”:

“Este clar că a fost un eşec, fiindcă a existat un obiectiv foarte clar, ca număr de oameni care se vor vaccina. Dar, până am ajuns la vaccinare, am trecut prin anumite etape care n-au fost foarte înţelept conduse în timpul pandemiei”.

Articolul integral aici.