Recurs la memorie: "Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească"

Fundata, sat de deportaţi. În imagine, casă din timpul deportaţilor în Bărăgan.
Fundata, sat de deportaţi. În imagine, casă din timpul deportaţilor în Bărăgan. (Epoch Times România)

Joi, 7 noiembrie, Fundaţia Culturală Memoria şi Epoch Times vă invită la premiera oficială a filmului "Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească."

Filmul se axează pe amintirile celor ce au experimentat drama deportării în Bărăgan. Realizatorii, Valeriu Antonovici şi Claudia-Florentina Dobre au realizat o serie de interviuri cu supravieţuitori ai represiunii comuniste din anii 50 când mii de români au fost smulşi din casele lor, înghesuiţi în vagoane de vite şi duşi sute de kilometri depărtare, în Bărăgan, unde au fost aruncaţi în câmp şi obligaţi să îşi înceapă viaţa din nou, din nimic.

Prin intermediul poveştilor de viaţă ale supravieţuitorilor deportărilor, la vremea respectivă copii, prin atrocităţile pe care aceştia şi le amintesc şi le expun pe peliculă, filmul creează o punte către un trecut presărat cu "grozăvii" de neimaginat pentru mulţi dintre noi, grozăviile represiunii aparatului comunist, după modelul importat de la "fratele sovietic" dinspre răsărit.

Aplicând modelul represiunii duse la perfecţiune de NVDK, cu o"logică perversă," comunismul a făcut din dislocarea familiilor şi persoanelor indezirabile o metodă de persecuţie ce a dus la moartea a peste 1500 de oameni, copii, tineri, bătrâni. Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi din zona Banatului şi Olteniei în stepa românească în anul 1951, pentru simplul motiv că erau ţărani înstăriţi, intelectuali sau pur si simplu fiindcă locuiau aprope de graniţa cu sârbii.

După mai multe zile de mers cu trenul, supravieţuitorii erau debarcaţi în mijlocul unui Bărăgan vast şi ostil, indicându-li-se doar nişte ţăruşi unde trebuiau să-şi ridice casele din chirpici. Supravieţuitorii, acum bătrâni, îşi amintesc de copilăria lor în casele sărăcăcioase unde foametea şi frigul domneau omnipotent. „Mie mi-a fost întotdeauna frig şi foame” povesteşte unul dintre supravieţuitori.

Foamea, lipsa de sicrie... ”nici măcar sicrie nu au fost la început” şi apa ca un "lux", adusă cu cisterne din braţul Borcea sunt elementele ce au marcat memoria copiilor deportaţi alături de familiile lor în Bărăgan.

Marele merit al filmului constă în simplitate şi autenticitate, consideră istoricul şi scriitorul Lucian Boia, care crede că filmul ar trebui vizionat în special de tineri, de elevi, studenţi, de cei care nu au cunoscut comunismul, pentru a înţelege mai multe din "logica perversă" a unui sistem aberant care a vrut să schimbe lumea dar nu a reuşit, finalmente "decât să îşi bată joc de oameni."

Premiera oficială va avea loc în prezenţa realizatorilor Valeriu Antonovici şi Claudia-Florentina Dobre, joi, 7 noiembrie, ora 20, la sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român din strada Monetăriei nr. 3. Epoch Times va participa în calitate de partener media.

După proiecţia filmului vor urma dezbateri, împreună cu realizatorii filmului şi victimele / martorii acestui experiment.

Intrarea este liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne