'Referendumul' privind democraţia din Hong Kong, persiflat de presa chineză

.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Referendumul neoficial organizat de militanţi prodemocraţie la Hong Kong este 'rizibil', probabil falsificat, şi nu are niciun fundament în absenţa unei unde verzi din partea guvernului chinez, a apreciat luni un jurnal de la Beijing, preluat de France Presse.

Începând de vineri, fosta colonie britanică a înregistrat peste 700.000 de voturi pentru a se pronunţa asupra instaurării sufragiului universal direct în sistemul său politic.

'Grupările de opoziţie şi partizanii lor din străinătate au supraestimat importanţa unei astfel de glume ilegale', a subliniat cotidianul Global Times, aflat sub controlul direct al Partidului Comunist Chinez (PCC). 'Nici guvernul central chinez şi nici guvernul din Hong Kong nu vor recunoaşte rezultatele acestui referendum informal', a adăugat jurnalul într-un editorial.

Locuitorii din Hong Kong, interesaţi de modul în care va fi ales viitorul şef al executivului lor, aveau posibilitatea de a vota pe internet sau în birouri de votare deschise de mişcarea 'Occupy Central', ce ameninţă să paralizeze cartierul de afaceri al oraşului la sfârşitul anului prin organizarea unui protest de tip 'sit-in' precum cele din New York şi Londra din 2011.

De la retrocedarea sa către China în 1997, Hong Kong-ul are statutul de regiune administrativă specială şi beneficiază în principiu de o largă autonomie în virtutea modelului 'o ţară, două sisteme', aminteşte AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe