Reforma MAI. Lider sindical: Modelul cu Poliţie la oraşe şi Jandarmerie în mediul rural nu este potrivit în România

Emil Păscuţ
Emil Păscuţ (Epoch Times)

Preluarea modelului francez cu Poliţie la oraşe şi Jandarmerie la sate nu este potrivit în România, opinează liderul onorific al Sindicatului Poliţiştilor "Diamantul", Emil Păscuţ, după ce în presă a apărut informaţia că reforma MAI anunţată de ministrul de Interne are în vedere "comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei".

Practic, Poliţia Română va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publică. În urma comasării, Poliţia va executa toate misiunile specifice pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în mediul urban în timp ce Jandarmeria va prelua aceste atribuţii (inclusiv cele specifice poliţiei judiciare) în mediul rural, arată Adevărul.

Acest model însă nu este fezabil pentru România, crede Păscuţ.

"Nu credem că preluarea modelului francez, cu Poliţie la oraşe şi Jandarmerie în mediul rural, este potrivit în România. Sunt state europene precum Austria care au dizolvat Jandarmeria. Este un conflict între sistemul militarizat de ordine publică unde 'ordinul se execută şi nu se discută' şi cerinţele unei forţe de poliţie moderne, în care există o nevoie ca poliţistul să gândească singur, nu să fie doar un executant obedient al ordinelor şefului ierarhic.

Suplimentar, poliţiştii transformaţi în jandarmi vor avea dificultăţi crescute în a se lupta pentru drepturile şi interesele lor salariale, întrucât nu vor mai putea face parte din sindicate", opinează Emil Păscuţ, într-o poziţie transmisă Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne