Reformă monetară în Coreea de Nord: Noile bancnote de 5.000 woni, fără chipul lui Kim Il-sung

(ROMEO GACAD/AFP/Getty Images)

De pe noile bancnote cu valoare de 5.000 won a dispărut chipul zâmbitor al 'părintelui naţiunii' Kim Il-sung, cunoscut fiecărui locuitor al Coreii de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană -RPDC). Astfel, în cadrul unei reforme monetare în curs, imaginea sa a fost înlocuită pe faţa bancnotei cu casa în care liderul nord-coreean a copilărit, în timp ce pe verso sunt înfăţişate daruri primite de Kim Il-sung sau Kim Jong-il din partea unor lideri occidentali, după cum relatează publicaţia sud-coreeană The Chosun Ilbo.

În cursul unei reforme monetare anterioare, în 2009, imaginea lui Kim Il-sung a dispărut de pe bancnotele de 1.000 şi 2.000 de won.

Eliminarea portretelor fondatorului statului comunist de pe noile bancnote ar putea indica un început prudent al demitizării cultului personalităţii acestuia, consideră unii observatori. În opinia altora, demersul se realizează în scopul de începe crearea cultului personalităţii noului lider - al tânărului Kim Jong-un.

Dar, reprezentanţii dinastiei Kim se bucură şi aşa de prestigiu în RPDC, coreenii de rând atribuindu-le chiar puteri paranormale.

Transfugi din Coreea de Nord în Sud vorbesc despre o credinţă, potrivit căreia liderii statului sunt înzestraţi cu capacitatea de a citi gândurile oamenilor.

Alţi experţi sugerează că reforma monetară prevesteşte schimbări majore în 'politica de partid': pe fondul situaţiei economice dificile, tânărul Kim ar putea iniţia reforme economice, de natură să contribuie la dezvoltarea acestui stat comunist.

În acelaşi timp, unii experţi sud-coreeni nu exclud ca nimic extraordinar să nu fie în schimbarea imaginii de pe unele bancnote. Banii noi ar putea să fie puşi în circulaţie pentru a-i împiedica pe falsificatorii de bani să se îmbogăţească. Conform The Chosun Ilbo, în Coreea de Nord circulă în prezent un număr mare de bancnote contrafăcute.

Având în vedere că bancnotele de 1000 şi 2000 de won înfăţişează locurile de naştere ale lui Kim Jong-il şi mamei sale, Kim Jong-suk, imaginea casei din copilărie a lui Kim Il-sung de pe noua bancnotă de 5.000 woni pare destul de logică.

O bancnotă de 5.000 woni este echivalentul a 50 de dolari americani, dar, de fapt, rata sa de schimb este de aproximativ un dolar. În medie, un muncitor nord-coreean câştigă în jur de 3.000 de woni şi suferă de foamete. Conform Programului Alimentar Mondial, în primăvara acestui an, în Coreea de Nord se distribuia câte 410 grame de orez, cartofi sau porumb pe zi de persoană.

Potrivit rapoartelor UNICEF şi OMS din 2012, aproximativ 25% dintre copiii sub cinci ani sufereau de malnutriţie în Coreea de Nord.

După cum afirmă unii transfugi, pentru populaţia Coreii de Nord o delicatesă este orezul alb, dar nu carnea. Unii turişti au relatat că au văzut oameni culegând iarbă în parc, posibil pentru a fi folosită în alimentaţie.