Reforma sectorului de stat chinez este în curs

Administraţia de stat umflată a Chinei se confruntă cu o reformă mult trâmbiţată - o problemă pe care atât Hu Jintao cât şi Wen Jiabao au avut-o în vizor înainte de a demisiona la sfârşitul anului trecut.

Conform viziunii lui Wen, numărul de departamente din cadrul Consiliului de Stat va fi redus de la 44 la 24 şi 13 şefi de departamente vor fi eliminaţi. În următorii doi ani, un total de 240 de oficiali de la nivelul ministerului vor fi concediaţi.

Hu Jintao a menţionat, de asemenea, reforma guvernului în raportul său din timpul celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Naţional din luna noiembrie. Se aştepta de pe atunci că vor fi noi reforme guvernamentale în 2013.

Cu noii lideri în posturi, aşa-numita reformă este urmărită îndeaproape.

Reforma Guvernului va începe din partea de sus, de la nivelul central spre cel provincial, precum şi la administraţiile locale, potrivit unor surse citate, la 19 ianuarie, de New Express, un bine-cunoscut mass-media din Guangzhou.

Pe baza acestui plan, reforma administrativă de la guvernul central va avea loc înainte de reformele provinciale şi municipale şi va începe în prima jumătate a acestui an.

Expunerea recentă a reformei administraţiei locale din Guangdong indică faptul că aceasta a devenit o prioritate de top.

Chen Jianhua, primarul din Guangzhou, provincia Guangdong, a declarat în raportul său oficial de lucru anual din 2013 că realizarea reformei administrative la nivel de oraş şi judeţ ar trebui să fie finalizată în prima jumătate a anului 2013.

Cu toate acestea, nu toată lumea este optimistă cu privire la rezultat.

Vice-primarul din Guangzhou a declarat pentru Phoenix din Hong Kong: "Reforma Guvernului în sine este un lucru bun. Dar dacă nu este efectuată în mod corespunzător, aceasta va aduce mai multe probleme, cu cât mai mare este amploarea reformei, cu atât mai birocratică va fi. Cu cât reforma este mai concentrată, cu atât mai mult va declanşa corupţie".

Eşecurile reformei din trecut

Începând cu anul 2008, comentatorul politic Qi Ge a declarat Săptămânalului Noua Epocă că nu este optimist cu privire la orice fel de reformă a Guvernului. Acesta a precizat că problema este eficienţa scăzută şi costurile ridicate. Aceste probleme provin din faptul că nu există o separare între guvern şi partidul comunist. Propriul sistem politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) este adevărata problemă, a precizat Qi.

"Oamenii care sunt familiarizaţi cu istoria structurii guvernului PCC ar trebui să ştie despre asta. Fuziuni interdepartamentale au fost şi înainte. Catedra de Mecanică a fuzionat cu Catedra de Electronică Industrială. Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reforma a fuzionat cu Comisia Economică Naţională", a menţionat Qi.

"Ce s-a întâmplat atunci? Înainte, luptele interdepartamentale se petreceau în mod deschis. Acum, luptele interdepartamentale au continuat în secret. Nu a durat mult timp înainte ca departamentele care fuzionaseră să se fi separat din nou. Fiecare persoană îşi protejează propriul său interes. După o serie de încercări eşuate de acest fel de reforme, acum avem cel mai mare număr de funcţionari publici din lume."

"Reforma actualului guvern nu va reuşi dacă problemele fundamentale nu sunt rezolvate", a adăugat Qi.