Regimul chinez îşi acoperă atrocităţile

Instrumente medicale în timpul unei operaţii de transplant de rinichi,
Instrumente medicale în timpul unei operaţii de transplant de rinichi, (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)

Promisiunile recente ale liderilor chinezi din domeniul medical cum că vor dezobişnui ţara de organele transplantate de la prizonierii executaţi, sunt în curs de evaluare de către cercetători şi un grup de avocatură medicală, cu un ochi critic.

La începutul lunii noiembrie, un înalt funcţionar chinez a declarat pentru Bulletin, publicaţia de vârf a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că începând de anul viitor, China va elimina treptat dependenţa de recoltarea de organe pentru transplanturi, de la prizonierii condamnaţi la moarte.

Observaţiile au fost întâmpinate cu un anumit ton de fanfară în presă, dar ele merită o atenţie mult mai critică, potrivit organizaţiei "Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe" (DAFOH), un grup de avocatură medicală cu sediul la Washington.

"DAFOH este preocupat de faptul că modificările anunţate vizează în primul rând liniştirea comunităţii internaţionale, în timp ce abuzurile imorale de transplant de organe vor continua în secret", a afirmat grupul într-un comunicat de presă transmis în seara zilei de 5 noiembrie.

O mare parte a activităţii de recoltare de organe ce este cunoscută că are loc în China, a fost realizată în secret de către forţele de securitate şi organizaţiile militaro-medicale. Astfel de transplanturi au fost realizate începând cu anii 1990 pe zeci de mii de oameni sau poate mult mai mulţi, şi vizează prizonierii de conştiinţă.

Potrivit cercetătorilor, în anii 1990 uigurii au fost primii ucişi pentru organele lor, şi apoi începând cu anul 2000, la un an după începerea persecuţiei împotriva Falun Gong, practicanţii Falun Gong aflaţi în detenţie au fost cei executaţi . Se crede că au fost recoltate organe de la peste 60.000 de practicanţi, ei fiind literalmente executaţi în procesul de prelevare a organelor lor.

Având în vedere faptul că nu a existat nicio confirmare publică sau reparaţii pentru aceste practici abuzive de transplant, cercetătorii pun sub semnul întrebării temelia unui sistem pretins nou şi curat.

Donarea voluntară şi raportarea

Wang Haibo, directorul Centrului de Cercetare "Sistemul de Răspuns pentru Transplant de Organe" al Ministerului Sănătăţii din China a declarat pentru Bulletin: "E timpul ca China să meargă mai departe şi să dezvolte un sistem de donare de organe durabil şi etic".

El a afirmat că folosirea deţinuţilor condamnaţi la moarte pentru organe nu este "etică sau durabilă" şi că există un consens în rândul profesioniştilor de transplant din China de a se pune capăt practicii.

Societatea Crucea Roşie din China, o organizaţie afiliată guvernului, a fost desemnată de către Ministerul Sănătăţii pentru a stabili şi a opera sistemul de donare de organe.

Centrul de Studiu pentru Boli de Ficat de la Spitalul Queen Mary al Universităţii din Hong Kong, a fost desemnat pentru a gestiona Registrul de Transplant Hepatic chinez şi ar trebui să înregistreze toate transplanturile de ficat din China.

Nu a fost dat un termen când se va opri executarea prizonierilor pentru organele lor şi Wang nu explică modul în care va fi confirmat faptul că a încetat practica de recoltare de organe de la prizonieri.


Chestiunea Transparenţei

Registrul Hepatic în Hong Kong nu este condus într-un mod transparent, potrivit lui David Matas, co-autor al unei cărţi din 2009 care examinează modul în care practicanţii Falun Gong sunt executaţi pentru recoltarea de organe.

În 2009, Matas a reuşit să acceseze datele din registru şi le-a menţionat în cercetările sale pentru a indica tendinţele în transplanturile efectuate în China. Până în anul prezent nu a fost permis accesul publicului la aceste informaţii.

Matas a declarat într-un interviu telefonic că atunci când l-a întrebat pe Wang despre motivele crescute de securitate, într-o întrebare publică adresată la Congresul Internaţional al Societăţii de Transplant din august 2010 de la Vancouver, Canada, Wang a declarat că el nu a vrut ca datele să fie utilizate de către persoane fizice, cum ar fi Matas în moduri pe care el le dezaprobă. "Asta e antiteza accesului liber la informaţie", a declarat Matas.

Un apel telefonic la biroul lui Wang a rămas fără răspuns în dimineaţa zilei de 7 noiembrie.

Conform unei scheme de pe website, procesul de raportare este iniţiat de către centrele de transplant în China. Nu este clar dacă acest proces de intrare voluntar ar capta operaţiunile ilicite de organe de transplant sau modul în care activităţile din industria militaro-medicală în China ar fi descurajate prin iniţiativa Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii nu are nicio autoritate asupra spitalelor militare din China.

De ani de zile, serviciile de securitate şi spitalele militare au recoltat organe de la prizonierii politici, în cea mai mare parte practicanţi Falun Gong, în timp ce regimul îi ataca pe cei care criticau şi le expuneau practicile.

Marea majoritate a mass-mediei a rămas rezervată cu privire la acestă noua iniţiativă.

"Săritura broaştei" sau Acoperire?

În interviul din Bulletin, Wang a declarat: "Sunt optimist că China poate face un salt spre succes într-o perioadă relativ scurtă de timp, având în vedere atât sprijinul guvernamental cât şi experienţa internaţională".

Ethan Gutmann, un jurnalist de investigaţie, care din 2006 a efectuat cercetări privind implicarea serviciilor de securitate ale Chinei în comerţul cu organe, crede că ideea potrivit căreia China ar putea trece peste ce a avut loc, este o perspectivă sumbră.

"Dl. Wang vrea ca noi să acceptăm faptul că în China se poate "face o săritură de broască" la un sistem de transplant etic, pur si simplu prin voinţă birocratică, ca şi cum recoltarea de organe din China ar putea fi transcrisă ca un caz remanent al subdezvoltării şi feudalismului chinez", a scris Gutmann într-un răspuns prin e-mail.

El a continuat: "Vina pentru sacrificarea prin domeniul medical - care a fost ascunsă - a zecilor de mii de disidenţi religioşi şi politici - Falun Gong, uigurii, tibetanii, creştinii- nu poate fi pusă în spatele poporului chinez sau chiar a sistemului medical. Vina aparţine Partidului Comunist Chinez în sine. "

Cercetările lui Gutmann au descoperit că uigurii, tibetanii şi practicanţii Falun Gong au fost toţi vizaţi de prelevarea de organe realizată de către organizaţiile militaro-medicale care cooperează cu serviciile de securitate.

"Nu este deloc o reformă medicală. Acesta este o acoperire, o încercare de a schimba subiectul, o încercare de a obţine timp pentru a îngropa o crimă împotriva umanităţii, pentru a lăsa timpul să lucreze", a scris Gutmann.

"Săritura broaştei" la care se referă Wang? Aceasta are loc peste o groapă comună cu 65.000 de oameni. Şi Partidul efectuează această manevră dezgustătoare în faţa întregii lumi. "