Regimul chinez la un pas de a pune mâna pe noile planuri ale avionului de luptă F-35

Avion tip F-35 Lightning II.
Avion tip F-35 Lightning II. (Roslan Rahman/AFP/Getty Images)

Regimul chinez aproape că a pus mâna pe noile planuri ale celui mai nou avion de luptă american. Noile planuri, care ar putea reduce costurile de producţie pentru avioanele de luptă avansate F-35, au fost descoperite în bagajul unui cetăţean chinez care călătorea din New York spre China.

Yu Long, 36 de ani, a fost acuzat într-un tribunal din Bridgeport, Connecticut, pe 9 decembrie, pentru încercarea de a călători în China cu documente pe care le-a procurat de la un important contractor din sectorul apărării în Connecticut, unde lucrase. Numele contractorului nu a fost publicat.

Documentele secrete cu care a fost prins Yu pe 6 noiembrie, conţineau “ecuaţii detaliate şi rezultate de test folosite în procesul de dezvoltare a unui aliaj din titaniu superior din punct de vedere tehnologic pentru avionul de luptă american”, conform unui comunicat de presă din partea Procurorului General al SUA.

Planurile pentru “titaniul îmbunătăţit” au fost dezvoltate în cooperare cu doi contractori majori în sectorul apărării, incluzându-l pe cel pentru care a lucrat Yu, la cererea Forţelor Aeriene Americane. Proiectanţii au dorit să vadă dacă pot reduce într-o măsură cât mai semnificativă costurile pentru anumite metale folosite.

Costul ridicat al unui avion de luptă F-35, estimat la 337 milioane de dolari bucata, a fost unul dintre cele mai mari controversate elemente ale sale – nu doar pentru armata americană ci şi pentru aliaţii SUA care au aprobat cumpărarea avionului.

China ar avea un interes clar în informaţiile deţinute de Yu din mai multe motive, cel mai important fiind acela că regimul chinez a furat proiectele pentru F-35 în 2007, tehnologia secretă folosită în programul F-35 apărând în versiunile recente ale avionului de luptă chinez J-20.

Înaintea arestării sale, Yu a făcut câteva călătorii în China – ceea ce nu este neobişnuit, ţinând cont că este cetăţean chinez. Ceea ce este neobişnuit este faptul că atunci când s-a întors dintr-o călătorie recentă, în 19 august, asupra lui Yu au fost găsiţi cu 10.000 de dolari lichizi nedeclaraţi, documente de înregistrare pentru o nouă companie în China şi o aplicaţie parţial completată pentru un post la un centru de cercetare din China în domeniul aerospaţial. Centrul de cercetare unde Yu trebuia să fie angajat este controlat de statul chinez.

Aşadar, pe scurt, Yu deja încheiase anumite înţelegeri cu regimul chinez pentru dezvoltarea aerospaţială şi deja îşi înregistrase propria sa companie în China pentru a desfăşura activităţi în domeniu.

Conform comunicatului de presă din partea Procurorului General al SUA, materialele pe care le avea Yu asupra sa în 19 august au scos în evidenţă experienţele acumulate şi activităţile prestate de acesta în timp ce lucra pentru contractorul american.

Yu lucra la motorul F119 folosit pentru avionul de luptă F-22 şi la motorul F135 folosit pentru F-35. Cele două modele sunt dintre cele mai recente, mai scumpe şi mai avansate arme existente la acest moment.

Experienţa lui Yu cu cele două motoare ar fi fost de asemenea de interes pentru regimul chinez. Incapacitatea chinezilor de a crea motoare performante pentru avioane de luptă de nouă generaţie a fost una dintre problemele esenţiale în programul Beijing-ului de a dezvolta şi vinde avioane de luptă. China încă importă din Rusia motoarele sale pentru avioane.

Statele Unite dispun de legi pentru a preveni regimul chinez să obţină astfel de informaţii. Aparent, documentele pe care şi le-a însuşit Yu conţineau un avertisment scris în legătură cu natura lor secretă. Mai important, după masacrarea studenţilor de către regimul chinez în Piaţa Tiananmen în iunie 1989, SUA au interzis exportul către China de informaţii şi date tehnice din domeniul apărării.

Yu este învinuit de “transportarea, transmiterea şi transferarea interstatală de bunuri obţinute prin furt, conversie sau fraudă”, conform comunicatului. El ar putea primi până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe