Regimul din China acuză Coca-Cola de spionaj prin intermediul GPS-urilor portabile

Ministerul Securităţii de Stat din China investighează Coca-Cola pentru utilizarea dispozitivelor GPS în scopul de a colecta informaţii de cartografiere în ceea ce acesta numeşte zonele "sensibile" ale Chinei continentale.

Li Pengde, directorul adjunct al biroului de cartografiere al Chinei, a declarat marţi pentru Radio China Naţional, că angajaţii Coca-Cola folosesc dispozitive portabile pentru a "obţine ilegal informaţii secrete", în îndepărtata provincie de sud-vest Yunnan.

"Înţelegem că spionajul este o acuzaţie gravă împotriva unei companii de renume mondial", a declarat un oficial din domeniul cartografierii, în conformitate cu Ziarul de Dimineaţă al Chinei de Sud.

"Ceea ce putem spune acum este faptul că multe filiale ale Coca-Cola sunt implicate şi acest lucru se întâmplă în multe provincii".

Potrivit unui articol postat la 28 februarie de către autorităţile din Yunnan pe site-ul lor provincial, cazul Coca-Cola este unul dintre 21 de cazuri similare, cum ar fi presupusa topografiere ilegală a bazelor militare.

Într-o declaraţie, companie Coca-Cola a precizat că are loc o "cooperare deplină" în ceea ce priveşte ancheta, iar instrumentele reprezintă "sistemele logistice pentru clienţi şi hărţi digitale disponibile în comerţul din China", folosite pentru a îmbunătăţi serviciile pentru clienţi şi eficienţa consumului de combustibil.

Tehnologia de cartografiere este frecvent utilizată de către companiile care au camioane de livrare, dar regimul chinez restricţionează astfel de activităţi, atât pentru ceea ce numeşte motive de securitate naţională cât şi pentru a controla informaţiile privind zonele de frontieră ce sunt în legătură cu revendicări de suveranitate, de exemplu, în Marea Chinei de Sud.

Furnizorii de servicii de cartografiere pentru telefoane mobile şi site-uri trebuie să aplice pentru licenţe şi să-şi administreze serverele pe continent, iar aprobarea este dată în mare parte doar societăţilor chineze.

În 2010, geologul din Statele Unite Xue Feng a fost acuzat că ar fi încercat să obţină ceea ce regimul a stabilit că erau "secrete de stat" şi a fost condamnat la opt ani de închisoare. Acesta a încercat să achiziţioneze informaţii industriale cum ar fi coordonatele puţurilor de petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe