Regizor renumit susţine că Putin ar fi avut în trecut cancer, dar se vindecase: Omul de atunci nu se compară cu nebunul de azi

Vladimir Putin, 10 martie 2022
Vladimir Putin, 10 martie 2022 (Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP via Getty Images)

Regizorul Oliver Stone, câştigător al premiului Oscar, a dezvăluit că preşedintele rus Vladimir Putin a avut cancer. Potrivit The Daily Mail, timp de doi ani, cineastul american a beneficiat de un acces fără precedent la liderul de la Kremlin pe o perioadă de doi ani, în timp ce filma o serie de interviuri, şi se consideră că îl cunoaşte pe Putin mai bine decât majoritatea occidentalilor.

Stone a declarat, într-un nou podcast, că Putin a suferit de cancer în trecut şi că el crede că l-a învins - lucru care nu a fost confirmat niciodată poporului rus.

Cuvintele sale vin pe fondul unor speculaţii potrivit cărora liderul de la Kremlin ar suferi în prezent de cancer.

Anterior, fostul spion MI6 Christopher Steele a afirmat şi el că Putin îşi pierde controlul asupra puterii din cauza sănătăţii sale şubrede şi că lasă Kremlinul în "dezordine şi haos tot mai mare", în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Steele, care a operat cândva în Rusia ca agent MI6, a declarat că Putin, în vârstă de 69 de ani, este nevoit să ia pauze regulate pentru a primi tratamente medicale şi că la Moscova nu există efectiv "o conducere politică clară".

Cineastul Stone, regizorul din spatele unor filme precum JFK şi Scarface, a declarat separat că nu s-a mai întâlnit cu Putin de trei ani, iar interviurile sale ample cu acesta au fost între 2015 şi 2017.

"Ţineţi minte acest lucru, Putin a avut acest cancer şi cred că l-a vindecat. Dar el a fost, de asemenea, izolat din cauza Covid", a spus el.

Au existat sugestii în Rusia că izolarea profundă a lui Putin din cauza Covid s-a datorat unei afecţiuni medicale preexistente, dar nespecificate, care l-a făcut deosebit de vulnerabil.

Explicând de ce Putin ar fi putut judeca greşit invadrea Ucrainei, Stone a speculat că "poate că a pierdut contactul, contactul cu oamenii".

Nu era clar dacă Putin primea informaţiile corecte, a recunoscut el, înainte de a adăuga: "Ai putea crede că nu a fost bine informat, poate, despre gradul de cooperare pe care l-ar obţine de la [etnicii ruşi] din Ucraina... Acesta ar fi un factor, că nu a evaluat corect situaţia".

De asemenea, s-ar putea ca "izolarea sa de activitatea normală" şi faptul că nu s-a mai întâlnit cu oamenii "faţă în faţă" din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea lui Putin referitor la Covid să fi condus la erori, a speculat Stone.

Dar apoi, după Covid, el a fost forţat să se vadă cu subalternii săi de la o distanţă mare.

Cuvintele lui Stone despre cancer ridică posibilitatea - dacă spune adevărul - ca liderul de la Kremlin să fi învins iniţial boala, dar ca aceasta să fi revenit în cei trei ani de când regizorul l-a văzut ultima dată pe Putin.

Cineastul - care s-a confruntat cu critici potrivit cărora ar fi fost un apologet al lui Putin - nu a specificat tipul de cancer.

În ultima vreme s-a speculat că Putin are cancer tiroidian.

O investigaţie a jurnaliştilor independenţi ruşi a constatat că Putin era înconjurat permanent de o echipă medicală numeroasă condusă de un chirurg specializat în cancer tiroidian.

Alte rapoarte sugerează că acesta ar putea suferi de cancer abdominal.

Există zvonuri la Moscova potrivit cărora Putin va fi operat de cancer în curând şi că ar putea să îl pună la conducere pe Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate rus, un consilier de încredere, până când va fi capabil să conducă din nou.

Criticii şi surse de la Kremlin au indicat că acesta ar putea suferi de cancer sau de Parkinson, fapt susţinut în ultimele săptămâni de imagini care îl arată pe lider tremurând incontrolabil şi apucându-se de o masă pentru a se sprijini.

Poziţia oficială a Kremlinului a fost întotdeauna că Putin are o sănătate robustă.

Anterior, Stone a spus despre Putin: "Au trecut trei ani de când l-am văzut ultima dată, dar omul pe care l-am cunoscut nu avea nimic de-a face cu omul nebun, iresponsabil şi criminal pe care îl prezintă astăzi mass-media, comparându-l cu Hitler şi Stalin. Putin pe care l-am cunoscut era raţional, calm, acţionând întotdeauna în interesul poporului rus, un adevărat fiu al Rusiei, un patriot, ceea ce nu implică un naţionalist".

Între timp, Christopher Steele, care a operat cândva în Rusia ca agent MI6, a declarat că Putin este nevoit să ia pauze regulate pentru a primi tratamente medicale şi că efectiv "nu există o conducere politică clară" la Moscova.

Fostul spion, care a condus biroul MI6 din Rusia timp de trei ani, a mai spus că preşedintele beligerant a fost "însoţit în mod constant" de o echipă de medici.

Cel mai recent, la 14 mai, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, general-maior Kirilo Budanov, a afirmat că Putin era "foarte bolnav", înainte de a sugera că planurile pentru o lovitură de stat erau deja în curs de desfăşurare.

"Înţelegerea noastră este că există o dezordine din ce în ce mai mare la Kremlin şi haos. Nu există o conducere politică clară venită din partea lui Putin, care este din ce în ce mai bolnav, iar în termeni militari, structurile de comandă nu funcţionează aşa cum ar trebui", a declarat Steele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe