Renumitul regizor iranian Dariush Mehrjui şi soţia sa au fost găsiţi ucişi în locuinţa lor

Regizorul iranian Dariush Mehrjui (dr), alături de soţia sa, Vahideh Mohammadifar
Regizorul iranian Dariush Mehrjui (dr), alături de soţia sa, Vahideh Mohammadifar (Youtube - captură ecran)

Regizorul iranian Dariush Mehrjui, care a contribuit la crearea unei noi mişcări cinematografice în ţara sa natală cu filme precum "The Cow" din 1969, a fost găsit înjunghiat mortal în acest weekend, alături de soţia sa, Vahideh Mohammadifar, în locuinţa lor de lângă Teheran, informează AV Club.

Ştirea a fost raportată pentru prima dată de organizaţia media de stat iraniană IRNA, care a spus că cei doi soţi au fost găsiţi de fiica lor cu răni de cuţit în gât.

Ucigaşul nu a fost identificat, dar IRNA a spus că cineva ar fi făcut recent, pe reţelele de socializare, "presupuse ameninţări cu cuţitul" la adresa lui Mehrjui şi a soţiei sale. Regizorul iranian avea 83 de ani.

Mehrjui, care a studiat pentru scurt timp filmul la UCLA în anii '60, dar a trecut la filosofie din cauza frustrărilor sale privind profesorii programului, a fost cofondatorul mişcării Iranian New Wave, care se axa pe filme care tratau viaţa obişnuită din Iran într-un mod care nu era reflectat în altă parte în cultura naţiunii.

După Revoluţia iraniană din anii '70, filmele Noului Val iranian au început să aibă o sensibilitate mai artistică, îmbrăţişând simbolismul şi mesajele filosofice, pe care Mehrjui le-a folosit pentru a spune poveşti despre vieţile din Iran care altfel ar putea fi trecute cu vederea - cum ar fi oamenii nemulţumiţi din clasa de mijloc în The Pear Tree, femeile care se împotrivesc culturii conservatoare a ţării în Bemani şi relaţia complicată dintre un bărbat şi o femeie care nu poate avea copii în Leila.

De asemenea, în 1995 Dariush Mehrjui a realizat o adaptare neautorizată a romanului Franny şi Zooey de J.D. Salinger, intitulată Pari, a cărei lansare a încercat să o împiedice Salinger însuşi.